16622

Elkészült az első felmérés, amely számszerűen bizonyítja, hogy a széles sávú sebesség hatással van a háztartás jövedelmére. Az Ericsson nyilvánosságra hozta az Arthur D. Little tanácsadócéggel és a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemmel közös felmérése eredményeit, amely a széles sávú sebesség háztartásokra tett jövedelemnövelő hatását vizsgálta.

A háztartási szinten végzett felmérés bebizonyította, hogy az otthoni széles sávú sebesség már a háztatások jövedelmeire is hatással van, és feltárja, hogy melyek azok a minimális sebességi küszöbértékek, amelyeket biztosítani kell, hogy statisztikailag szignifikáns hatást lehessen elérni a jövedelmekre. Ezek a küszöbértékek országonként eltérhetnek. A kutatás az OECD és a BIK-országokban (Brazília, India, Kína) vizsgálta meg e számokat.

A jövedelem abszolút értékben mért szintje magasabb az OECD-országokban, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy a széles sávú technológiából fakadó nyereség növekszik, ha az adott országban több, fejlettebb szolgáltatás érhető el széles sávú hozzáférésen keresztül. Nem pusztán arról van szó, hogy az engedheti meg magának a nagyobb sávszélességet, aki ki tudja fizetni, hanem ellenkezőleg (is) igaz: a nagyobb sávszélesség visszahat a család jövedelemszintjére: jobban élnek abban a háztartásban, amelyikben gyorsabb a web.

A főbb eredmények:

  • A háztartási jövedelem átlagos növekedése 4-ről 8 Mbps-re növelt széles sávú sebesség hatására havi 120 dollár az OECD-országokban.
  • A BIK háztartások esetében a legnagyobb növekedést a sebesség 0,5 Mbps-ről  4 Mbps-re történő emelése hozta, havi 46 dollárral.

Sebastian Tolstoy, az Ericsson alelnöke szerint: „Az eredmények összhangban vannak a korábbi felmérésünkkel, amely a széles sávú sebesség növekedések hatását számszerűsítette 33 ország bruttó nemzeti termékére nézve. De összhangban vannak az általunk áttekintett számtalan egyéb tanulmánnyal is. Mind azt jelzik, hogy a széles sávú hozzáférés pozitív hatással van a gazdaságra. Tudjuk, hogy a sebesség számít, és a széles sávú sebesség további növelésenek pozitív hatása van. Most be is bizonyítottuk mindezt számszerűleg, nagy adatminták használatával, még a háztartások szintjén is.”

Martin Glaumann, az Arthur D. Little munkatársa állítja: „Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy a széles sávú sebesség a gazdasági növekedés fontos hajtóereje. Mégis számos országban – nem kevésbé az EU-országaiban – a szabályozás visszafogja a teljes növekedési potenciált. A széles sáv lehetővé teszi a háztartások számára a készségek és termelékenység javítását e-tanuláson és üzleti szolgáltatásokon keresztül, miközben új fogyasztási helyszínekhez is hozzáférhetnek.”

Erik Bohlin, a Chalmers University of Technology professzora szerint: „Ez az egyike azon tanulmányoknak, amelyek a széles sávú sebesség háztartásokra tett hatását vizsgálják. A szigorú tudományos modellek és az átfogó adatok alapján a tanulmány képes kimutatni, hogy a nagyobb széles sávú sebesség növeli a jövedelmet, ami számos fontos szakpolitikai és stratégiai vonatkozással jár.”

Forrás: Infotér

2013. október 16. 10:40 | Egyéb, Haladó