36339

További 80 ezer ember számára nyújt lehetőséget a Kormány a digitális felzárkózásra – mondta Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár 2014. január 24-én Miskolcon a program első szakaszát értékelő sajtótájékoztatón. Az államtitkár az eseményen bejelentette, hogy a kormány korábbi szándékainak megfelelően január 27-én kiterjesztik a Digitális Közösség programot az egész miskolci járásra.

Ez a program nem csak laptopokhoz segíti hozzá a miskolci polgárokat, hanem a ma már nélkülözhetetlen digitális tudáshoz is, az informatikai beruházások és az alkalmazások fejlesztése révén pedig a város működése, valamint az állampolgárokkal való kapcsolattartás is korszerűbbé, gyorsabbá, költséghatékonyabbá válik – hangsúlyozta Vályi-Nagy Vilmos.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy január 17-én zárult le a Digitális Közösség Program első fázisa, amely mindenképpen sikeresnek értékelhető, hiszen a jelentkezési határidő végéig mintegy tízezer miskolci állampolgár pályázott a térítésmentesen biztosított laptopokra és oktatásra. Jelenleg a beérkezett pályázatok feldolgozása zajlik, február végére várható azok kiértékelése, ezt követően értesítik a nyerteseket.A program második fázisában a miskolci járás 38 települését vonják a pályázati körbe – közölte Vályi-Nagy Vilmos. Az oktatási intézmények meghívásos pályázatai révén a járás már az első szakaszban is a kedvezményezettek között volt, de január végétől nyílt pályázat útján is hozzájuthatnak az eszközökhöz és az oktatáshoz az egyik leghátrányosabb helyzetű régió lakosai. A második szakaszban január 27-től február 27-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A pályázás megkönnyítése érdekében a Programiroda munkatársai roadshow keretében adna tájékoztatást a települések lakosainak, így a nagyobb településeken is lehetőség lesz személyes informálódásra.

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, miként lehet kiterjeszteni ezt a programot a régióra, vagy akár az egész országra. A Digitális Közösségbe való bekerülés ugyanis egyet jelent az informatikai eszközökhöz és a megfelelő képzéshez való hozzáféréssel, és ezáltal a versenyképesebb, tudásalapú gazdasági környezet megteremtését segíti elő.

Az Európai Unióban is egyedülálló projekt 2013 novemberében indult el Miskolcon. Az állam és a versenyszféra által közösen finanszírozott program keretében 17 ezer laptopot biztosítanak a pályázók számára, ingyenes képzéseket szerveznek, és térségi informatikai beruházásokat valósítanak meg Miskolcon és vonzáskörzetében.A program célja, hogy a lehető legtöbb rászorulót támogassa a digitális tudás megszerzésében, ezzel hozzájáruljon az esélyegyenlőség megteremtéséhez, az életminőség javításához, és az érintett terület felzárkóztatásával az ország versenyképességének növeléséhez.

A Kormány összesen 4 milliárd forinttal járult hozzá a pilot programhoz – melyből 3 milliárd hazai, 1 milliárd uniós forrás –, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást.

A program során a Kormány 17 ezer laptopot juttat el rászorulókhoz. Ebből 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül.

A cikkhez tartozó videót a forrásra kattintva tekinthetik meg.

Forrás: kormany.hu

Fotó: Bartolf Ágnes

 

2014. január 29. 15:33 | Digitális írástudás, Haladó, Pályázatok