abstract sound wave

Filmre vett apró rezgésekből tudja rekonstruálni a hangokat az MIT, a Microsoft és az Adobe által közösen kifejlesztett algoritmus. Egyik kísérletükben hangszigetelő üvegen keresztül, 5 méteres távolságból vették fel egy csipszes zacskó mozgását, és így is elő tudták állítani a közelben elhangzó beszédet.

Más kísérletekben alufóliával, egy pohár vízzel és egy szobanövény leveleivel is működött a módszer. A kutatók a számítógépes grafikára fókuszáló Siggraph konferencián mutatják be módszerüket.

A lehallgatási módszer arra épül, hogy a hang megrezgeti a környezetében lévő tárgyakat. Ezt a rezgést szabad szemmel nem látjuk, ezért senkinek eszébe sem jut, hogy a hang által hordozott információk vizuális adatként is elérhetők.

A tárgyak rezgésében kódolt hang dekódolásához azonban olyan kamerára van szükség, amely a hang frekvenciájánál magasabb frekvencián rögzíti a képi adatokat – magyarán olyan nagy sebességű kamerát kell használni, amely másodpercenként 2-6 ezer képkockát tud rögzíteni. Ez sokkal gyorsabb az átlagos mozifilm sebességénél, ami alig néhány tucat képkocka másodpercenként.

Az okostelefonok esetében már a 60-120 képkocka per másodperces sebesség is nagyon nagynak számít. A leggyorsabb, boltban kapható kamerák azonban 100 000 képkockát is tudnak rögzíteni.

Az új lehallgatási módszer biztosan tetszik majd a hatóságoknak. Persze az is felmerült bennünk, hogy ha ezt most nyilvánosságra hozzák, akkor az átlagemberek által nem elérhető csúcstechnikát alkalmazó titkosszolgálatok valószínűleg ennél is sokkal fejlettebb módszerekkel rendelkezhetnek.

Forrás: Index

2014. augusztus 6. 09:00 | Még több informatika