nezze-csak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már három éve használja azokat a szuperszámítógépet, melyek munkájának eredményével minden nap szembesülhetünk. Akkorák, mint egy szekrény – de a szekrénynél sokkal gyorsabban számolnak.

Az OMSZ budai létesítményébe 2011. augusztusában helyezték üzembe azt a szuperszámítógépet melynek köszönhetően pontosabbá, és gyorsabbá vált az előrejelzési folyamat. Az gép 14 ezer milliárd műveletet végez másodpercenként, a korábbi rendszernél 18-szor gyorsabb. Ráadásul sokkal részletesebb előrejelzést tud adni, hiszen nem a 7 régiós rendszerből indul ki, hanem 174 kistérségre képes gyorsabb és részletesebb előrejelzést adni.

A rendszer a nagy mennyiségű esőre, hóra, a hőhullámra, rendkívüli hidegre, a tartós sűrű ködre és a talaj menti fagyra is ki tud adni speciális figyelmeztetést, ha az legalább egy átlagos megyényi területre várható. A riasztásokban a mára már jól ismert három veszélyességi szintű, a sárga, a narancs és a piros figyelmeztetést használó rendszert alkalmazzák. A rendszer maga a nap 24 órájában működik, háttértárát és magát a gépezetet is úgy tervezték, hogy akár üzem közben is lehessen benne alkatrészt cserélni.

A szekrénnyi nagyságú berendezés belsejében 280 darab négymagos Intel processzor (1120 processzormag) és 3,3 terabájt, azaz több, mint 3300 gigabájt memória dolgozik. így a rendszer 3-4 perc alatt el tud végezni egy olyan előrejelzési számítást, ami elődjének akár órákba is telt.

Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet közlése szerint Magyarországon jelenleg is zajlik egy projekt, mely a hazai szuper-számítástechnikai kapacitás növelését tűzte ki célul, és melynek keretében 2014 végéig megnégyszereződik a magyar szuper-számítástechnikai összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a hazai rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen.

Forrás: HVG

Fotó:OMSZ

2014. augusztus 18. 09:00 | Még több informatika