Facebook-e1395139368122_hirado.hu

…avagy a férj, vagy egy rokon, egy barát, vagy kolléga – meghökkentő adatok derültek ki egy kutatásból. Egy frissen publikált tanulmány juttatja eszünkbe a Golden Globe és Oscar-díjas A nő című filmet, melyben a számítógépe közelebb kerül egy férfihoz, mint bárki más a való életben.

Cseppet sem ilyen romantikus, hogy Wu Youyou, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a január 12-én a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmány társszerzője szerint az élet már meghaladta a filmet.

Lehangolóan többet tudnak kiről-kiről a számítógépek, mint a családtagjaink vagy a barátaink, mondja Youyou. A tanulmányban 86 ezer ember adatait vizsgálták meg. A kérdőívek a pszichológusok „Big five” besorolása szerint osztályoztak. (Big five: nyitottság, lelkiismeretesség, extraverzió, barátságosság és neurotikusság.)

Kiderült, hogy a Facebookon különösebb megfontolások nélkül kattintott lájkok („tetszik”-üzenetek), alapján kivételesen precíz kép alkotható rólunk. Az eredmények azt mutatják, hogy 10 lájkolás alapján a gép pontosabb képet formál a személyiségünkről, mint az átlagos kolléga, 70 tetszikelésből pontosabban modellez, mint egy barát vagy egy lakótárs, 150 “tetszik” elemzése nyomán pedig simán veri egy családtag, szülő vagy testvér rólunk kialakított képének pontosságát. 300 “tetszik” ismerete nyomán a Facebook többet tud, mint a házastárs.

Mindez szembeötlően súlyos adatvédelmi problémákat vet fel. Első nézetben legalábbis indokolttá teszi a magánéletünk fokozott védelmét, minél kevesebb adat nyilvánosságra hozatalát, s hogy a lehető legkisebb digitális lábnyomot hagyjunk magunk után.

Forrás: hirado.hu

2015. január 14. 09:46 | eKultúra