0122windows102_640x282_sgfoto

A Microsoft a főbb újítások mellett a frissítési koncepciót és annak feltételeit is bejelentette. Sokan reménykedtek az elmúlt hónapokban abban, hogy a Microsoft legalább a felhasználók egy része számára ingyenes frissítésként teszi majd elérhetővé a Windows soron következő verzióját, és ez végül így is lett, bár itt sem feltételektől mentes az ajánlat. A hivatalos sajtóeseményen azonban ismertették a főbb újításokat is, így vége a találgatásoknak.

A hivatalos blogban megjelent bejegyzésből kiderül, hogy a Windows 10 az operációs rendszer 7-es, 8-as, illetve 8.1-es verzióját jelenleg használók számára ingyenes frissítés lesz, ez az ajánlat azonban csak a megjelenést követő egy évben lesz elérhető, vagyis a lépéssel tulajdonképpen azt szeretnék elérni, hogy az első időszakban minél többen próbálják ki az új szoftvert. A redmondi cég immár inkább szolgáltatásként gondol saját platformjára, itt pedig ígéretet tettek arra, hogy az időben váltók az első évet követően is ingyen élvezhetik majd a folyamatos frissítéseket és javításokat, ami mintha azt is jelentené, hogy ez utóbbiak telepítése nem lesz opcionálisan választható. Az új funkciók mindenesetre elkészülésüket követően bekerülnek majd az operációs rendszerbe, ezzel nem fognak a következő nagyobb verzióra várni.

A Windows 10 fontosabb újításait hivatalos úton a Windows Insider Program immár 1,7 millió tagja próbálhatta eddig ki, ezeket azonban az eseményen is ismertették. Immár integrált funkcióként jön a Cortana, amely ezzel táblákon, asztali PC-ken és az Xbox konzolokon is elérhető lesz, februártól kezdve az okostelefonokon és táblákon is megjelenik az új szoftver (így a Windows Phone lassan valóban feledésbe merülhet), a Spartan webböngésző szintén a rendszer részeként érkezik majd, mint ahogy bizonyos univerzális Office alkalmazások is a csomag részeivé válnak (itt a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook Mail és Calendar szerepelt a felsorolásban). Frissül emellett a hordozható eszközökre szánt appok kezelőfelülete is, de a Continuum révén a tábla-módba való váltás is automatikus lesz, már amikor billentyűzet és egér nélkül használjuk gépünket. Az Xbox app ezalatt minden játékunkat és tevékenységünket elérhetővé teszi a PC-n, akár a játékok streamelése formájában, amelyhez természetesen szükség lesz magára a konzolra is. Január 26-tól a Technical Preview újabb változata lesz elérhető a program regisztrált tagjainak, ebben további funkciókat vehetünk majd közelebbről szemügyre.

Forrás: SG.hu
Fotó: SG.hu

2015. január 22. 13:53 | Digitális írástudás, Vezető cikk