online_sale_bitport

Egy az Amazont és az eBay-t is megjárt szakember vezetésével próbál teret hódítani egy frissen alakult startup, amely az online áruházak árképzését igyekszik optimalizálni. A Boomerang használatával úgy ígérnek bevétel- és profitnövekedést, hogy közben a látogatók véleménye is pozitív irányban változik az áruház árszintjével kapcsolatban.

Nem olcsónak kell lenni, annak kell látszani

A vállalkozás egyik legfontosabb érve, hogy nem elég olcsónak lenni, hanem annak is kell látszani a fogyasztók szemében. Az ennek mérésére használt árérzékelési index (Price Perception Index – PPI) sajátosságairól blogjukon elérhetővé tettek egy szakmai anyagot.

A PPI fontosságát a tanulmányban az Amazon példájával illusztrálják. A világ egyik legnagyobb online boltjáról általános az a vélekedés, miszerint nagyon olcsón kínálja a hatalmas árukészletében fellelhető termékeket. Ezt azonban az elemzések egyáltalán nem támasztották alá. Az Amazon kínosan ügyel rá, hogy a jól fogyó slágertermékein a konkurencia árcédulájánál kedvezőbb szám szerepeljen, ugyanakkor összességében egyáltalán nem a legolcsóbb beszerzési forrás.

A tévé és a kábel esete

A boomerangosok konkrét példát is említenek. A tavalyi ünnepi szezon felé közeledve az Amazon folyamatosan kísérletezgetett egy népszerű, alapesetben 350 dollárért kínált tévékészülék akciózásával, majd a Fekete Pénteken levágta 250 dollárra, amivel mindenkinél olcsóbban adta a terméket. Ezzel párhuzamosan azonban a tévéhez valószínűleg szintén megvásárolt HD-kábelt pár nappal korábban a hamadával drágábbá tette. Hasonlóan lehet eljárni az állványok és egyéb tartozékok esetében.

Józan paraszti ésszel is könnyű belátni, hogy a vásárlók a legkomolyabb összegű fő termékre koncentrálva döntenek a vásárlásról, aztán hogy ennek töredékéért még mennyit és főleg milyen árszínvonalon pakolnak be a kosárba, már szinte semmilyen figyelmet nem fordítanak. Tehát a fogyasztó elégedetten fizeti ki az összeget, ami nem feltétlenül lesz kisebb, mint egy másik, kiegyensúlyozottabb árképzést használó versenytársnál.

Játék a számokkal

Az Amazon nemcsak a készletek tekintetében nagypályás, de az árakkal való zsonglőrködése is elképesztő léptékű. Becslések szerint csak az elmúlt karácsonyi szezonban mintegy 10 milliárdszor változtatott a cég a termékei árán. Ha nem is ilyen nagyságrendben, de arányaiban hasonló aktivitásra igyekszik rábeszélni potenciális ügyfeleit a Boomerang, mert véleményük szerint az áruházak rendszerébe integrálható analitikai és automatizációs megoldásuk olyan “fegyvert” jelent, amellyet eddig csak a legnagyobb szereplők használhattak.

A Boomerang alkalmazása egyrészt figyeli a konkurencia lépéseit, majd annak megfelelően javasol dinamikus árváltoztatásokat, hogy az ügyfél milyen termékek esetében milyen célokat tűzött ki. Az analitikát tehát ötvözik az emberi döntéshozatallal. Egy áruház számára például egy kifutó terméknél, amelyik csak a raktárterületet foglalja, a legfontosabb cél lehet az értékesítés volumene, de azért annak figyelembevételével, hogy a tranzakció ne csapjon át nettó veszteségbe. Más esetekben prioritást élvezhet a profitráta vagy éppen az, hogy az adott termék mindenképpen a lehető legolcsóbb legyen a piacon.

A cég az okos árképzést meghonosító áruházaknál jelentős, 10-20 százalékos teljesítményjavulást ígér, ami nem csupán a forgalomra és a profitabilitásra vonatkozik, de a vásárlóik feléjük “kiállított” árérzékelési indexére is.

Forrás: Bitport
Fotó: Bitport

2015. január 22. 13:48 | eGazdaság, Kezdő, Vezető cikk