0725pro2_640x282

Kevés nő dolgozik az internetes cégeknél, és azok közül is jópár diszkriminálva érzi magát. A Szilícium-völgyben egyre több az olyan kereset, amelyet az IT-társaságok ellen nyújtanak be a női munkatársak.

Az elmúlt napokban a Facebook és a Twitter neve merült fel ilyen ügyekben. Az okok mindenütt ugyanazok: a nők úgy érzik, hogy szándékosan akadályozzák a szakmai előmenetelüket és hátrányos helyzetbe hozzák őket. A hétvégén Tina Huang, a Twitter egykori alkalmazottja közölte, hogy az előléptetések során egyszerűen figyelmen kívül hagyták. A cég úgy reagált, hogy tisztességes módon jártak el. A nő ügyvédje ezzel szemben azt állítja, hogy a nők diszkriminálása a Szilícium-völgy “rendszerszintű problémája”.

A Twitternél a dolgozók 30 százaléka nő, de a műszaki részlegeknél sokkal kisebb, mindössze 10 százalék, míg a nem technikai jellegű részlegeknél 50 százalék az arányuk. A vezető beosztásban lévők 21 százaléka nő. Jelenleg egyébként a Kleiner Perkins Caulfield Byers (KPCB) kontra Ellen Pao ügy van az érdeklődés középpontjában. A nő 16 millió dollár kártérítést követel a vállalattól azért, mert nem léptették elő. A KPCB azzal vágott vissza, hogy a karrierproblémák nem a diszkriminációval, hanem Pao munkában mutatott képességeivel függtek össze.

Tavaly júliusban a Twitter is nyilvánosságra hozta a dolgozókkal kapcsolatos jelentését. A mikroblogot üzemeltető céget már korábban is számos esetben bírálták amiatt, hogy olyan, mintha egy férfiklub lenne. Előfordult, hogy az igazgatótanácsban kizárólag férfiak kaptak helyet.

Forrás: SG.hu
Fotó: SG.hu

2015. március 26. 10:49 | Nők és infokommunikáció