igy-verik-at-a-gyanutlan-mobilozot (1)

A „hangüzenet meghallgatása” gombra kattintva, a felhasználó készüléke akár meg is fertőződhet egy kártékony programmal. Egyre népszerűbbek azok a spam e-mailek, amelyek úgy álcázzák magukat, mintha mobilról küldenék őket. A Kaspersky kutatói számos nyelven találtak hasonló e-maileket, iPad, iPhone, Samsung Galaxy vagy más modell nevével visszaélve.

Közös jellemzője az ilyen üzeneteknek, hogy a tartalmuk nagyon rövid, az aláírásban pedig csak a “Az iPhone készülékemről küldve” sort található, s egy kattintás után rosszindulatú csatolmányokra irányítják a felhasználókat.

A spam üzenetek általában különböző mobilos alkalmazások (mint a WhatsApp vagy a Viber) értesítéseinek álcázzák magukat. Hiszen a felhasználók már hozzászoktak ahhoz, hogy az alkalmazások szinkronizálódnak egymással, valamint más alkalmazások belépési adataival, és azok értesítéseivel.

Bonyolultabbá tették a spammerek a hamis üzeneteket azáltal, hogy több valós linket is hozzáadtak az eredeti forrásról, amelynek a nevében kiküldték az e-mailt. Természetesen ezzel az a céljuk, hogy mind a felhasználók, mind a spam szűrők számára törvényesnek tűnjön az üzenet, miközben az egyetlen elrejtett csaló link, amit tartalmaz, vagy egy adathalász oldalra irányítja át a felhasználót, vagy egy rosszindulatú fájl letöltését indítja el – mondta Maria Vergelis, a Kaspersky Lab spam elemzője.

A top 3 ország, amelyekhez a tömeges levélszemét üzenetek gyártása köthető: az Egyesült Államok (16,7 százalék), Oroszország (5,9 százalék), valamint Kína (5,5 százalék).

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu