Dulwich Outdoor Gallery

Mostantól több mint tízezer street art alkotást nézhetnek meg az internetezők a Google virtuális múzeumában. A hivatalos blogban kedden Lucy Schwartz, a Google Kulturális Intézeténekprogrammenedzsere jelentette be, hogy a Google Art Projecttel együtt tmegduplázták az utcai művészetet, a street artot bemutató gyűjtemény anyagát.

Ezt a gyűjteményt tavaly júniusban ötezer tétellel hozták létre, de mostantól már több mint tízezerstreet art alkotást és több mint 260, a köztéri művészetet bemutató kiállítást nézhetnek meg az internetezők. A street artról szóló gyűjteményt 34 ország 86 művészeti szervezetének segítségével állították össze. Azok pedig, akik még több művészetre vágynak, mostantól azt is beállíthatják, hogy Chrome böngészőjükben minden új lap megnyitásakor háttérként újabb műalkotás jelenjen meg, természetesen a művész nevével, és a mű címével együtt.

A street art a várost használja vászonként: az alkotók többek között graffitivel, szoborinstallációkkal és mozaikokkal formálják a városképet. A művek társasházak tűzfalain, épületek tetején lévő víztárolókon és más szokatlan helyeken jelennek meg. Mivel a művészek a közterületet alakítják át, alkotásaik gyakran rövid időn belül eltűnnek, így többé nem láthatják élőben az arra járók. Ilyen alkotások ezreit digitalizálták, és tették elérhetővé mindenki számára az interneten.

A kulturális kezdeményezés legújabb lépéseként 55 új művészeti szervezet közreműködésével összesen már több mint tízezer street art alkotást és több mint 260 virtuális kiállítást nézhetnek meg az internetezők.

A művészetkedvelő internetezők egy Chrome böngésző bővítménnyel mostantól még több alkotást ismerhetnek meg. A bővítményt használva új lap megnyitásakor egy festmény jelenik meg a böngészőben. A festmények gyakorisága változtatható aszerint, hogy naponta, vagy inkább minden egyes új lapnál jelenjen meg új festmény.

Forrás: IT Café
Fotó: Google Europe Blog

2015. március 19. 12:08 | eKultúra