470_szalami

A különleges projekt az egyébként gépészmérnökként dolgozó Hegyi Norbert, illetve a híradástechnikai- és villamosmérnök Edvi Balázs ötlete volt. Mindketten csillagászattal is foglalkoznak főállásuk mellett. A felbocsátásokat maguknak és mások számára, megrendelésre is csinálják, mára már többéves tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

Az úgynevezett közeli világűr, ahol mostani szondájuk járt, valójában a Föld légkörének részét képezi: 20 és 100 km-es magasság között, azaz a repülőgépek magassága felett és a tényleges világűr határa alatt helyezkedik el.

asp_620_ballon3

asp_620_ballon4

A meteorológiai ballont és az alatta, egy ejtőernyőn függő szondát Keszthelyről bocsátották fel 2015. május 2-án 12:24-kor, és Dombóvártól nem messze ért földet 13:59-kor. Csúcsmagassága 31 km (precízebben 31.320 méter), a légvonalban megtett távolság 76 km volt.

Egyik céljuk a virágzó balatoni táj filmezése és fényképezése volt: megörökítették a zöld erdőket, a sárga repcemezőket és a virágzó növényeket, de látványos felvételeket készítettek a felhőzetről is

asp_620_ballon5

asp_620_ballon7

asp_620_ballon11

.A szonda felépítése néhány mondatban is összefoglalható, de természetesen csak nagyon leegyszerűsített formában. A szondatest egy hungarocell dobozból áll, melynek a belsejében az elektronikai eszközök helyezkednek el. A szondakövető rendszer mobiltelefonokkal és speciális nyomkövető rendszerrel volt felszerelve.

A szonda belsejében egy fényképezőgépet is elhelyeztek. A belső térbe egy üzenetet és néhány játékfigurát tettek. A szondatest kívülről fényvisszaverő anyagokkal volt bevonva, melyek az éjszakai vagy a sűrű sötét erdőkben való megtalálást segítik. A szondatesten kívül helyezkedtek el a látványos videókat készítő GoPro kamerák is.

További fotókat és videókat ide kattintva tekinthet meg.

Forrás: Szeretlek Magyarország
Fotó: Szeretlek Magyarország

2015. május 12. 12:44 | eKultúra