E-learning concept

Másfél millió online tanuló, csaknem ezer kurzus, köztük egy magyar, amit Barack Obama amerikai elnök is a világ legjobbjai közé sorolt. Elindult az a magyar közreműködéssel készült online kurzus, amely bekerült az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama által kiválasztott és ajánlott ötven tanfolyam közé.

A program célja a diákok és tanárok digitális írástudásának fejlesztése, valamint az, hogy a gyerekek a tanárokkal együtt élmény teli, interaktív, hatékony oktatásban vehessenek részt.

Obama beválasztott egy olyan nyílt online kurzust, ami az IKT általános iskolás használatáról szól, tehát tanároknak, fenntartóknak, igazgatóknak szól. A kurzus már tavaly megjelent és hatalmas sikerrel indult el, idén emiatt újraindítottuk, en nek a hírnek kapcsán tavaly novemberben Obama bejelentette, hogy kiválasztották a legjobb 50 kurzust, amit ajánlanak a tanároknak is és akkreditáltatni lehet – fejtette ki az M1 Minden Tudás című műsorában Turcsányi Szabó Márta, az ELTE Informatikai Karának egyetemi docense.

A tanárok továbbképzését elősegítő online kurzus, részben Turcsányi Márta fejlesztői munkájának gyümölcse. Ez a kurzus visszaköszön az ELTE informatikus és informatikai tanárképzésében is.

Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai karának dékánja az M1 – Minden Tudás című műsorában kifejtette, a kurzus fejlesztésébe a tanárnő bevonta a hallgatókat. Felállított egy labort, ebben csoportban dolgoztak együtt: a programozó informatikus, az informatika tanár és még más karokról érkező hallgatók is. Együtt fejlesztették ki azokat a tanulási környezeteket, amelyeket aztán a kémia, matematika, fizika és más szakos tanárok a közoktatásban használni tudnak ahhoz, hogy élményszerűvé tegyék e tárgyak oktatását.

Az online kurzus az úgynevezett Coursera rendszeren keresztül érhető el, ami a világ vezető tanulást segítő programja. A felületen korlátlan számban regisztrálhatnak a felhasználók, és a kurzusok nagy része ingyenes.

Az egyetemek világszerte keresik a választ arra, hogyan változtassanak az oktatási módszereken és ezen belül hogyan alkalmazzák azt az óriási lehetőséget, amit a digitális technológiák fejlődése nyújt. Ez alól nem kivétel az ELTE sem.

Az ELTE nyolc karán már nagyon sok módon használják a digitális technológiát, nem csak e-book vagy e-tananyag formájában, hanem vizsgáztatáshoz, a tanórák közötti kommunikációhoz is alkalmazzák. Felmérik a jó gyakorlatot, kidolgoznak egy modellt, hogy hogyan is kellene kinéznie egy 21. századi e-learningnek, a digitális technológiák alkalmazásának, majd utána megpróbálják megtervezni, hogy a jelenlegi helyzetből hogyan jussanak el eddig a modellig – magyarázta Orosz Éva, az ELTE rektorhelyettese.

Világszerte egyre többen szereznek diplomát, nyelvvizsgát vagy új szakmát a laptop előtt ülve, online kurzusok segítségével. A digitális technológiával folytatott tanulás megkönnyítheti és hatékonyabbá teheti az oktatást a tanárok és a diákok számára is.

Forrás: hirado.hu