Cloud Computing

Az internetes hálózathoz való hozzáférés joga, a személyes adatok védelme és törölhetősége, valamint a kultúrának és az oktatásnak az interneten keresztüli terjesztése is szerepel a nyilatkozatban.

A 14 cikkből álló dokumentumot Olaszország az Európai Unió tagállamai számára készítette. A nyilatkozat bevezetője leszögezi, hogy az interneten is biztosítani kell az ENSZ által megfogalmazott egyetemes emberi jogokat, valamint az emberi jogok európai egyezményében foglalt jogokat.

A dokumentum szerint nem puszta jogszabályokról van szó, hanem a világhálót használók jogainak rögzítéséről. Mindez egyrészt segítséget nyújthat az internetezőknek ahhoz, hogy tudatosan használják a világhálót, másrészt útmutatásként szolgál a törvényhozóknak is. Ez az első alkalom, hogy az interneten való jogokat egy külön nyilatkozat tartalmazza –  emelte ki a dokumentum bemutatva Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke.

Az olasz parlament tavaly felállított szakértői bizottsága dolgozta ki a nyilatkozatot Laura Boldrini, valamint Stefano Rodotá alkotmányjogász vezetésével. Első változata októberre készült el, internetes konzultációra bocsátották. A beérkezett javaslatok alapján készült el a kedden bemutatott, végleges változat.

Kidomborítja a nyilatkozat az internethez való hozzáférés jogát, valamint az internetet használók jogát arra, hogy a világhálón keresztül oktatásban részesüljenek. Hangsúlyozza a hálózat semlegességének jelentőségét, a személyi adatok védelmét, a saját adatokhoz való hozzáférhetőség vagy végleges törlésük szavatolását. Kiemeli továbbá a gondolati szabadság és a névtelenség biztosítását, a rendszerek (főleg a személyes számítógépek) sérthetetlenségét,  és szorgalmazza a digitális információmegosztást, valamint a szerzői jogok és az internetes szerződések védelmét.

Forrás: hirado.hu

2015. július 31. 11:01 | eDemokrácia