girl with laptop pc at school

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) 2015. szeptember 15-én útjára indítja a Magyar Templeton Programot. A Dr. Csermely Péter akadémikus, hálózatkutató professzor nevével fémjelzett egyedülálló, kísérleti jellegű tehetségazonosító és -gondozó program fő célkitűzése a magyar kivételes (1 a 10 000-ből) kognitív tehetségek megtalálása a 10-29 éves korosztályban, és számukra egyéves személyre szabott tehetségtámogatási program kialakítása.

A kezdeményezés a Templeton World Charity Foundation finanszírozásával, a European Social Fund és az Emberi Erőforrások Minisztériuma társfinanszírozásával, valamint a MATEHETSZ szakmai együttműködésével 2015. szeptember 15. és 2017. február 28. között, első alkalommal Magyarországon valósul meg.

A program tartalma

A szakértők összesen háromszáz, kifejezetten a kognitív – megismerő folyamatokon, gondolkodáson alapuló – tehetségterületeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar fiatalt válogatnak be a programba hazánkból és a határon túlról egyaránt. Közülük kétszáz 10-19 éves feltörekvő tehetséget a program honlapján elérhető Nagy Képességteszten kimagaslóan teljesítők közül választanak be, melyet 2015. október 20-ig tölthetnek ki a jelentkezők. Továbbá száz 20-29 éves, már alkotó fiatal példaképet hívnak meg a programba korábbi eredményeik alapján.

A programba bekerülő tehetséges fiatalok, a Magyar Junior Templeton Fellow-k lehetnek a következő évtizedek meghatározó vezetői, kutatói, tudósai itthon és a nagyvilágban. Ők alkotják majd a Junior Templeton Fellow Network, egy kreatív és értékteremtő közösség magját, amelyben a mintegy háromszáz szakmai és szociális mentor segítségével lehetőségük nyílik tehetségük kibontakoztatására, valamint hozzájárulhatnak a tehetségbarát társadalmi környezet megteremtéséhez.

A Fellow-kat 2015 márciusától egy éven át a legkiválóbb és legsikeresebb magyar tudósok, üzletemberek, szakértők támogatják majd képzésekkel, személyes mentorálással. Emellett többek között különféle soft-skill, pénzügyi és vállalkozói képzésekben vehetnek részt, innovációs és kutatólabor-látogatásokon, országos illetve nemzetközi tehetségnapokon, társadalmi felelősségvállalásra nevelő programokon, nyári kiválósági táborokban fejlődhetnek.

A tehetségek beválogatása A Magyar Templeton Program egyedisége újszerű beválogatási és tehetségsegítési módszertanában rejlik. A jelentkezők beválogatása összetett, sokoldalú, többkörös rendszerben történik.

A beválogatás 2015. szeptember 15-től december 6-ig zajlik, melynek menete a következő:

10-19 éves korosztály:

 a fiatalok a médiából, a tanáraiktól, az országosan mintegy 1400 tehetségpont munkatársaitól értesülhetnek a programról és arról, hogyan jelentkezhetnek

 jelentkezni kizárólag a www.templetonprogram.hu honlapon lehet, ahol egy rövid regisztrációt követően a fiataloknak négyféle online tesztet kell kitölteniük az első körben

 az első kör időzítése: 2015. szeptember 15-október 20.

 az első kör tesztjei: adaptív IQ, adaptív szókincs, problémamegoldó és munkamemória

 a teszteket egyszerre vagy akár külön-külön is ki lehet tölteni (a regisztrációkor megadott adatokkal, e-mail cím és jelszó, bármikor be lehet jelentkezni a felületre)

 a kitöltés összesen kb. 1-1,5 órát vesz igénybe a fiatal egyéni tempójától függően  a tesztek kitöltéséhez laptop vagy asztali számítógép szükséges, okostelefonon nem lehet kitölteni

 a kitöltéshez nincs szükség semmilyen speciális dologra, kivéve a munkamemória tesztet, amelyhez a rendszer kéri, hogy a tesztkitöltő töltse le az internetről az Inquisit nevű ingyenes programot a teszt futtatásához, amely csak Windows és OSX alapú rendszereken elérhető

 a jelentkezés akkor érvényes, ha mind a négy tesztet kitöltötte a fiatal

 az a fiatal, aki az eredménye alapján bekerül a legjobb 2.000 fiatal közé a második körbe, újabb teszteket kell kitöltenie

 a második kör időzítése: 2015. november 15-december 6.

 a második kör tesztjei: egy kreativitást és egy motivációt mérő, szintén online teszt

 a fiatal ugyanazzal az e-mail címmel és jelszóval léphet be ugyanarra a felületre, mint az első körben

 a tesztkitöltés körülményei megegyeznek az első körével

20-29 éves korosztály:

 ebben a korosztályban kizárólag meghívásos alapon lehet pályázni, ezek a fiatalok DM levelet kapnak, amelyben megadunk egy linket ahhoz a microsite-hoz, ahol a számukra készült pályázati felület elérhető

 a microsite nem nyilvános, az interneten szabadon, bárki által nem megtalálható  a pályázat esetükben egy körben zajlik, melynek ideje: 2015. szeptember 15-október 20.

 az online felületen egy adaptív IQ tesztet és egy motivációs adatlapot kell kitölteniük, ill. fel kell tölteniük egy motivációs videót (ennek csak a linkjét kérjük elküldeni) vagy egy prezentációt (max. 2 MB méretben)

 a pályázat akkor érvényes, ha mindent kitölt és feltölt a fiatal, ezt nem kell egyszerre megtennie, az e-mail címével és a jelszavával bármikor bejelentkezhet a felületre, a határidő október 20.

További információ:

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
Templeton Projektiroda
tel.: +36 1 883 3694
info@templetonprogram.hu
www.templetonprogram.hu

Forrás: Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

2015. szeptember 15. 07:54 | Haladó, Pályázatok, Vezető cikk