gymsz_konferencia

Szeptember 29. és október 1. között rendezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a VIII. Nemzetközi Médiakonferenciát Balatonalmádiban, melynek főtámogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A konferencia lehetőséget biztosít a szakembereknek, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és a nyomtatott médiumok, a számítógépes játékok, valamint a mobiltelefonok a gyermekek és fiatalok fejlődését.

A gyerekek és fiatalok médiahasználati szokásainak, illetve az egyre fontosabbá váló digitális identitásuk kialakulásának nyomon követése és megértése folyamatos kihívást jelent az ezzel foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évek során a gyerekek és fiatalok életében a közösségi média az információszerzés, a szórakozás és a társas kapcsolatok első számú helyszínévé vált. A közösségi média tudatos, a világ és önmagunk megismerését hatékonyan segítő, ugyanakkor biztonságos, azaz a kockázatokat minimalizáló használatára való felkészítés a szülők, a tanárok, a hagyományos és online média és az ezzel foglalkozó állami és civil szervezetek közös feladata és felelőssége. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha az érintettek ismerik ezt a világot, és megpróbálják megérteni a gyerekek és fiatalok igényeit, motivációit és aggodalmait.

A fenti témákban kíván a Konferencia párbeszédet kialakítani. A korábbi hagyománynak megfelelően a konferencia a gyermekek, illetve a fiatalok és a média kapcsolatának számos területét érinteni fogja, mind a lineáris, mind a nem-lineáris tartalmakat illetően. Kiemelt témája a közösségi média-műveltség lesz.
A konferencián neves szakemberek tartanak 15 perces előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról, a következő témákban:

1. Tartalmak
2. Felhasználók
3. Intézmények

A konferencia kiemelt célja, hogy olyan előadókat hívjon meg, akik friss kutatásokat végeztek a témában, hogy bemutathassák eredményeiket, egyúttal erősíteni a kérdéskör interdiszciplináris megközelítését. A konferencia anyagát a szervezők könyv formájában is kiadják, melyben az eseményen elhangzott előadások és kutatási anyagok olvashatóak.

A Konferencián két kerekasztal beszélgetést is terveztünk, az egyiket „Ki lehet példakép?”, a másikat „A pozitív hírek is hírek” témában. A magyarországi Safer Internet Plus (SIP) program idén ismét fontos szerephez jut a rendezvényen. A projekt célja, az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint az internethasználók által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása és a tudatosság növelése.

A konferencia időpontja és helyszíne:
2015. szeptember 29. 13 órától október 1. 16 óráig
Ramada Hotel & Resort Lake Balaton
8220 Balatonalmádi, Bajcsy Zsilinszky út 14.

További információ: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Gabos Erika
Telefon: 475-7010
E-mail: gabos@gyermekmento.hu

Molnár Ágnes
Telefon: 475-7017
Mobil: 06-70-7080574
E-mail: molnar.agnes@gyermekmento.hu

Lengyel Orsolya
Sajtóreferens
Telefon: 475-7027
Mobil: 06-70-708-0571
E-mail: lengyel.orsolya@gyermekmento.hu

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

2015. szeptember 14. 13:16 | Haladó, Kezdő