Scrum-Poker-Cards

Scrum Poker nevű fejlesztésükkel egy magyar fejlesztő csapat nyerte az Atlassian, a világ egyik legnépszerűbb agilis fejlesztési feladatok menedzselésére használt szoftverét, a JIRA-t fejlesztő cég versenyét. Bárki jelentkezhetett a világon a vetélkedőre. A 115 beérkezett pályamunkából a magyar csapat került ki abszolút győztesen.

Az agilis fejlesztési feladatok méretének pontos meghatározása nem könnyű feladat. A becsléshez segíthetnek a Scrum Poker kártyák. Ezt a módszertant használta fel a ShiwaForce az új fejlesztéséhez, és nyerte meg a verseny fődíját.

A szoftverfejlesztés során egy-egy feladat értékelésekor szinte lehetetlen pontosan megállapítani, milyen az komplexitású és mennyi ideig fog tartani az adott fejlesztés. Az üzleti oldal pedig azt várja el a fejlesztőktől: mondják meg, mikorra lesz kész a funkció, mennyi erőforrás szükséges hozzá. Erre kiváló megoldás a becslés, amelyhez korábban papír alapú Scrum Poker kártyákat hívtak segítségül az agilis fejlesztőcsapatok. A kártyákkal a csapattagok komplexitás szerinti becslést adnak az adott feladatra, majd a nagyon eltérő becsléseket további tisztázó kérdésekkel és újabb szavazókörrel közös értékre hozzák. A végén közösen megállapodnak egy komplexitás-számban. A módszer nem szuperpontos és tudományos, de a gyakorlatban mégis működik.

A ShiwaForce csapata kifejlesztette ennek a korábban papírkártyákon alapuló segédeszköznek az elektronikus változatát: a fejlesztők androidos vagy iOS-es eszközökön egy mobilalkalmazás segítségével szavazhatnak a virtuális kártyákkal. A megoldás használható önmagában, vagyis kvázi a papírkátyák kiváltására, de létezik egy JIRA-val integrált verzió is. Így a szavazatok bekerülnek az agilis szoftverfejlesztői közösségek által kedvelt és támogatott rendszerbe is. Ez az app így hatékonyabb, mint a hagyományos papírkártya, és a gamification révén élvezetesebbé is teszi a feladatok nehézségének becslését.
Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu
2015. november 4. 10:03 | Digitális írástudás, Haladó, Magyar sikerek