20151016142007-f5de22c8

Az idei évben hatodszor került sor a József Attila Megyei és Városi Könyvtár Népház Úti Fiókkönyvtárában informatikai előadássorozatunkra az Országos Könyvtári Napok keretében, reményeink szerint vonzó lehetőségek és tartalmak felmutatásával.

Az élethosszig tartó tanulás életkortól függetlenül olyan fontos tevékenység lehetne minden állampolgár számára, amelyből egyén és társadalom egyaránt profitálna. Hagyományainkhoz híven idén is gondoltunk az internetes biztonsággal kapcsolatos aktuális tudnivalók megosztására, amelyre mindig nagy az érdeklődés. Korábbi tapasztalatainknak megfelelően ezúttal is érkeztek vendégek városunk határain kívülről Tata, Tardos, Szomód, Szárliget, Komárom, Budapest és Kiskunmajsa településekről.

Vári Barbara előadó Digitális társadalom – társadalmi felelősségvállalás: Az eMagyarország Centrum ismeretterjesztő tevékenysége címmel tartott előadást. Bevezetőjében utalt az eMagyarország program létrejöttének előzményeire, az Európai Unió eEurope elnevezésű projektjére, amelybe hazánk 2003-ban kapcsolódott be. Röviden bemutatta az eMagyarország Centrum társadalmi felelősségvállalásának színtereit: a honlapot, a hírlevelet és az eMagyarország Pontok hálózatát, amelyben összefogják az eTanácsadók szakmai tevékenységét. Kiemelte legfontosabb missziójukat, a digitális írástudás terjesztését. Ma még közel 3,5 millió állampolgár, a felnőtt lakosság több mint 40 %-a a digitális szakadékon innen található. Ezek az emberek számos lehetőségtől, esélytől zárják el magukat. Elmondta, hogy pályázatok útján is segítik a kiemelt célok megvalósulását. Ilyen projekt volt legutóbb a 2014-ben véget ért „Tudásod a jövőd” TÁMOP 2.1.2 jelű pályázat, és közeleg egy GINOP jelű pályázat a digitális kompetenciák fejlesztése érdekében. Az eMagyarország Centrum honlapját 2014-ben két tartalomszolgáltatásért járó díjjal is elismerték.  E webhelyen és a Facebookon keresztül nap, mint nap megjelentetnek olyan friss híreket, amelyek fontos, hasznos vagy érdekes információforrást jelentenek kezdő internezőknek és netpolgároknak egyaránt.  A cikkek rovatonként csoportosítva megtalálhatók a honlapon. Ajánljuk mindenkinek böngészésre!

Vitéz Veronika Idegennyelv-tanulás hatékonyan és könnyedén technikai támogatással című előadásával következett. Meglepő bevezetésében Coco Chanel tanácsai szellemében fogalmazta meg azt, milyen javaslatai vannak a nyelvtanulást komolyan vevő emberek számára. Néhány ezek közül: az idegen nyelvet tanulni vágyó szelektáljon bátran abban a tekintetben, hogy milyen témával foglalkozzon. Csak azt tanulja, ami érdekli, minden egyéb témát ugorjon át nyugodtan! Beszélt arról is, hogy nincs mindenki számára optimális tanulási módszer, hiszen mi emberek is különbözőek vagyunk. Mindannyiunknak ki kell tapasztalnia, melyik módszer a működőképes számunkra. Vitéz Veronika azokra is gondolt tanácsaival, akik már évek óta nem tudják letenni a hőn áhított nyelvvizsgát. Sikertelenség esetén gyökeresen változtatni kell a tanulási módszereken! Előadása során bejátszotta dr. Bagdy Emőke gondolatait videofelvételről, amelyben a pszichológia professzor a hatékony nyelvtanulás titkairól beszél. Az online nyelvtanuló webhelyek közül előadónk bemutatta és ajánlotta a DuoLingo, a 50Languages, az 5percangol és a demo.tanulokartyak oldalakat. Kiemelte, hogy sok mobiltelefonra és tabletre letölthető, nyelvtanulást segítő alkalmazás van.

Szünet után e sorok írója következett Harvard? Berkeley? – Nem elérhetetlen!  Online szabadegyetemek ingyenes kurzusai és a TED ismeretterjesztő előadásai című előadásával.A témaválasztás egyik célja volt, hogy tekintsük át, milyen alternatív megoldások léteznek alacsony költséggel és rugalmas időbeosztással végezhető tanulásra. Szándékom volt még megmutatni olyan webhelyeket, applikációkat, tanulási formákat, amelyek számítógépen, tableten, okostelefonon keresztül is működnek, és akár még eredményesebbek is lehetnek. Mivel a felnőttkori, iskolarendszeren kívüli tanulás igénye sajnos nem jellemző a hazai társadalomra, ezért bevezetésként több motiváló érv is elhangzott.

Ezután a TED webhelyének és applikációjának népszerűsítése következett.E szervezet küldetése a terjesztésre méltó ötletek szétsugárzása széles e világban, 100 nyelven keresztül. Van iskolai oktatást szolgáló oldala is, ahol animációs filmeket készítenek önkéntes tanárok, bizonyos tudnivalók könnyebb megértetése érdekében. 1984-től mostanáig több mint 2000 előadás vált elérhetővé és letölthetővé videók formájában, számtalan témakörben. Az angol nyelvű előadások jelentős részét magyar szinkronfelirattal kiegészítve is megnézhetjük, vagy akár szöveges átiratban is elolvashatjuk anyanyelvünkön, esetleg egyéb nyelveken, nyelvtanulás gyanánt.

Az előadás a nyílt, online szabadegyetemek bemutatásával folytatódott. Nagyszerű dolog, hogy felvételi nélkül, földrajzi távolságtól és anyagi körülményektől függetlenül tanulhatunk a világ neves egyetemein ingyen, válogatva több száz kurzus kínálatából. Az előadásból az is kiderült, hogy milyen és főként mitől más egy MOOCs típusú képzés, szemben a hazai gyakorlattal. Visszagondolva a reakciókra, kétségem sincs afelől, hogy ezen a napon sikerült újabb rajongókat szerezni a TED-nek. Az online szabadegyetemek követőinek gyarapítása azonban nehezebb dió az adott közönségből. De sikert jelenthet az is, ha a hallottakat a vendégek továbbadják ismeretségi köreikben. Ha később akadnak majd olyanok közöttük, akik ilyen tanulmányokkal képesek lesznek jövőjüknek új irányt szabni, vagy sikerül változtatniuk megfeneklett életükön.

Czeczon Lászlóné egészen más jellegű témával érkezett. A foltvarrástól az indián fonatig – Kézimunka, kreatív ötletek megvalósítása online források felhasználásával címen tartott előadást. Bevezetőjében utalt arra, hogy az önmegvalósítás igénye ősidők óta jellemző az emberiségre. A különböző korokban eltérő módon és formában, változó anyagokat felhasználva készültek a szebbnél szebb, eredeti kézműves alkotások. Beszélt a kreativitás jelentőségéről is. Mint tudjuk, ötlet ötletet szül. Az internet nyilvánossága ezért számtalan tippet adhat a kézimunka-kedvelő embereknek is.  Közismert és hasznos webhely a Pinterest, amelyből okostelefonra, tabletre is készült letölthető alkalmazás. Czeczon Lászlóné előadásában kiemelt és ismertetett néhány kézműves technikát. A 30 perc korlátait figyelembe véve megismerkedhettünk valamelyest a patchwork, a scrapbook, az indián csomózás és az üvegfestés technikájával, továbbá három képszerkesztő programot is ajánlott a figyelmünkbe. A Photoscape és a Photo Filtre már valamelyest ismert volt a résztvevők előtt, hiszen ezek közkedvelt szoftverek a számítógépezők körében. A Cewe fotókönyv-szerkesztő program használata szintén ingyenes, bár a nyomtatás költségét állnia kell annak, aki egy remek, személyre szabott ajándékot szeretne készíteni szeretteinek e szoftver segítségével.

Utolsó két előadásunk az internetezés veszélyei és célzott biztonsága jegyében telt. Boldog Ferenc a Fókuszban …sorozat mindegyikén részt vett 2009 óta. Gondolatait, tanácsait mindig nagy érdeklődéssel hallgatta a közönség.  Kérésünkre ezúttal az Erőszakos reklámok, trójai programok, böngészőmódosító és adatlopó kártevők című témakörből készült. A téma fontosságát az adja, hogy már jó ideje nem elegendő a tűzfal – vírus- és kémprogramok elleni védelem számítógépeinken. Ugyanis egyre körmönfontabb módon csalják lépre a gyanútlan felhasználókat internetezés közben, gyakran a letöltések során. Az internetes pluginok egy része ártalmatlan, de nem mind az!  A böngészőbe beépülő bővítmények, eszköztárak és keresőmotorok információt gyűjtenek a felhasználó szokásairól, érdeklődéséről. Ennek eredményeképp számtalan reklámmal, lassuló letöltési idővel és egyéb kellemetlenségekkel, furcsaságokkal találkozhat az óvatlan felhasználó. Ezek a félrevezető, letöltésre buzdító hivatkozások az online filmek és játékok portáljain, a közösségi oldalakon, linkfarmokon és jó néhány olyan webhelyen megtalálhatók, ahol tömeges a látogatottság.

Beleütközhetünk olyan hamis felhívásokba is, amelyekben számos kártevő jelenlétét jelzik számunkra számítógépeinken, mobil eszközeinken (vizsgálat nélkül!), majd felajánlják ezek eltávolítását. Aki hitelt ad e kijelentésnek, és elindítja a szkennelést, maga ad felhatalmazást az ártalmas szoftver letelepülésére. A megtévesztő alkalmazások közé tartoznak még a sebesség- és letöltés-gyorsítást hirdető programok jelentős része, a magukat PC-karbantartónak álcázó alkalmazások, valamint sokféle videó- és zenelejátszó program. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az okostelefonok sincsenek biztonságban a rosszindulatú törekvésektől, adatlopásoktól, ezért mindenkinek tanácsos a folyamatos informálódás és az óvatosság.

Végezetül Török Csaba következett Egy rendszergazda tanácsai a biztonságos internetezés érdekében című előadásával. Török Csaba összefoglalta, hogy milyen típusú veszélyforrások leselkednek a számítógépezőkre és a különféle mobil eszközöket intenzíven használókra. Ebben az egészségügyi kockázatokról is szó esett. Foglalkozott az életmódot átformáló viselkedési problémákkal, amelyek az emberi kapcsolatokat is veszélyeztetik. A túlzott eszközhasználat sokaknál függőséghez vezet, és ez még elvonási tüneteket is okozhat, ha az érintett nélkülözni kénytelen kedvenc foglalatosságát. Szűkebb szakterületére rátérve hallottunk a szükséges teendőkről, hogy gépeink hogyan ne fertőződjenek meg vírusokkal és egyéb kártevőkkel. Felhívta a figyelmet az elektronikus levelezés során kapott sokféle küldeményre. Javasolta, hogy csak a megbízható feladótól érkezett email mellékleteket nyissuk meg, és csak az ettől a körtől érkező linkeket nyissuk meg. Beszélt az adatbiztonságról, és ezzel összefüggésben a vezeték nélküli és a rádióhullámon történő fájlátvitel kockázatairól. Részletes tanácsokat adott a jelenlévőknek a legáltalánosabb helyzetekre vonatkozóan.

Forrás: Szilassi Andrea, eTanácsadó
Fotó: Szilassi Andrea, eTanácsadó