oculus_rift

A játékipar gőzerőre kapcsolt, a következő években rengeteg olyan más területen is hasznos eszköz kerül forgalomba, amik forradalmasítják a videojáték fogalmát. Lássuk, mit is tartogat a jövő azok számára, akik a legmodernebb játékélményekkel kívánják tölteni az időt!

Elfordulás a PC-től

Az elmúlt években a különböző eszközök térnyerésével az asztali számítógépek világának bealkonyult, sokan már temették is a PC-t. A laptopok után következtek a konzolok, az okostelefonok és a tabletek, ezek mindegyike nagyban befolyásolta a felhasználók érdeklődését, egyre kevesebben költöttek asztali számítógépre. Azonban az elmúlt években egyre több olyan eszközt fejlesztettek, amik az otthoni lehetőségeket támogatják a mobil eszközök helyett.

A játékipar is követte korábban a trendeket, jobban mondva diktálta azokat, ennek megfelelően a játékosok is egyre-másra pártoltak el a PC-től, az irányt pedig csak erősítették a közösségi médiumok, amik még egy rövid játék erejéig sem hajlandóak elengedni felhasználóikat. A telefonok hardveres megerősítésével pedig már komolyabb játékokat is magunkkal vihetünk a zsebünkben, ami egy újabb szög volt a PC koporsójában. Az elmúlt években alaposan megváltoztak a játékpreferenciák, egyre kevesebben tartanak ehhez otthon PC-t, kielégíti őket egy konzol vagy egy mobil eszköz is.

Arccal a PC felé?

A játékosok ráadásul az internet adta lehetőségek által már nem kényszerülnek egyedül játszani, a játék élményét már közösségben is élvezhetik, akár egy kis kijelzővel rendelkező telefonon is. A minialkalmazások százmilliós nagyságrendben vonzották a felhasználókat, akik minden kötöttség nélkül termeszthettek növényeket a farmjukon, lehettek polgármesterek a városukban, vagy akár irányíthattak világot behódolásra kényszerítő hadjáratokat a középkorban vagy a II. világháborúban. Ám a Farmville-en és World of Warson túl ez a mobilitás az egyik legjövedelmezőbb területet, az online szerencsejátékot is meghódította. Ezt a játékformát még jobban befolyásolta az okostelefonok és a tabletek megjelenése, hiszen az online kaszinók világát így már bárhonnan, bármikor el lehet érni, könnyedén le lehet játszani egy partit, miközben a hivatalban várunk, vagy fogadhatunk kedvenc csapatunk győzelmére a boltban sorban állva.

Azonban a játék nem ismer határokat, és az utóbbi időben egyre másra jelennek meg a kütyük, amik a szobába való visszatérésre bírják a felhasználókat. Amellett, hogy sorra dobják piacra a nagyobb és nagyobb felbontású tévéket, amik akár már 3D-s élményt is nyújtanak, már magához az asztali számítógéphez is kifejlesztettek néhány kütyüt, amik nagyban segítik a játékélményt. Különféle elvárásoknak megfelelő egerek, billentyűzetek, fejhallgatók, joystickek hozzák közelebb a játékkészítők által kínált élményt, a választék óriási, mindenki egyedi kívánalmai szerint válogathat. Ez azonban még semmi.

A virtuális valóság hódít, és ez alól a játékok sem lehetnek kivételek. A holografikus megjelenítés már nem a jövő zenéje, már itt van a kertek alatt. Ugyan még széles körben nem hozzáférhető, de több világmárka is bemutatta a fejlesztését, amik idén már a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek.

Márpedig ahogy korábban a Wii képes volt forradalmasítani a játékot azzal, hogy kiragadta a megszokott kontrollert a játékos kezéből, és felállította a székből, most a virtuális világ megjelenése okozhat hasonló forradalmat. Az év első felében érkeznek a már 2015-re ígért legújabb fejlesztések, amik egy sisak/szemüveg segítségével a játékost berántják a virtuális világba.

A virtuális valóság az új jelszó

A Facebook az év első harmadában dobja piacra a még 2012-ben bemutatott, és folyamatosan csiszolt Oculus Rift elnevezésű eszközét, ami valóban forradalmat jelenthet, először a gamerek között. A tervek szerint az eszközt egyértelműen PC-khez gyártják, méghozzá erős PC-khez. Az első vásárlóknak az elérhető hardverkínálatból a legfelső kategóriával kell majd rendelkezni ahhoz, hogy az első körben még borsos áron piacra kerülő sisak a virtuális világba repítse.

HTC által tervezett Vive szinte mindenben megegyezik a rivális eszközével, ám különlegessége lesz, hogy egy kisebb területen követni is tudja a játékost, vagyis bejárható virtuális tereket tud majd kialakítani. A harmadik eszköz pedig már túlmutat a játékokon, sőt, a PC-n, elvégre a HoloLens használatához elvileg nincs is szükség számítógépre. Emellett a holografikus megjelenítés mellett képes lesz térbeli hangzásvilágot is biztosítani, miközben a Microsoft mérnökei megoldották, hogy az eszköz vezeték nélkül is tökéletesen működjön, és ezzel egy időben képes az érzékelők által felfogott rengeteg adatot valós időben feldolgozni a HPU elnevezésű egység segítségével.

Bízd a kezedre az irányítást!

Ezen a téren lett sikeres a Thalmic Labs által kifejlesztett Myo karkötő is. Az alkarra erősíthető eszköz úgynevezett elektromiográfiás módszerrel érzékeli a mozgásunkat, vagyis a bőrön keresztül figyeli izmaink mozgását irányító elektromos idegi jeleket. Az eszköz kifejlesztése az orvosok által használt érzékelőkön alapult, és ezzel képesek vagyunk a legkülönbözőbb parancsokat végrehajtatni gépünkkel, anélkül, hogy a billentyűzethez vagy az egérhez érnénk. – mint a Különvélemény című moziban Tom Cruise.

A hordozhatóság fogalma lassan hordhatóvá alakul, ezt bizonyítja egy másik eszköz, amellyel a számítógép irányítása szó szerint a kezünkre van bízva. A Peregrine kesztyűje ujjaink által 30-féle különböző parancsot képes elküldeni, 18 ponton képes érintéssel felfogni a tulajdonos óhaját. Ráadásul az anyaga légáteresztő, így a több órás használat alatt sem válik kényelmetlenné, és még mosható is.

Megmozdul a játék

De hol van a vége? A jövő minden képzeletet felülmúló lehetőségeket tartogat a játékosok számára, akik újra elkezdhetnek gyűjteni az okostelefonok és tabletek helyett az olyan kiegészítőkre, amik már valóban valósággá alakítják a játékot. Németországban már megalkottak egy eszközt, ami képes átadni az élményt az eddigi gyakorlatilag egyetlen területen, ami fehér foltnak számított, vagyis a mozgást. Persze a több négyzetméternyi helyet elfoglaló szerkezet nem az egyszeri felhasználó eszköze, de jól mutatja, hogy nincs határ.

Akik pedig az akciójátékokért vannak oda, egészen biztosan meg fognak őrülni az Araig által fejlesztett egész testet befedő ruháért, ami nemcsak a felhasználó mozgását követi és közvetíti, de képes arra is, hogy a virtuális testünkbe csapódó lövedék helyét a valóságban is érezhessük…

Forrás: androbit
Fotó: androbit

2016. február 10. 17:05 | Digitális írástudás, eBefogadás, eGazdaság