Anonymous businessman against grey room

Megjelent a 2017-es Hays Salary Guide kiadványa különböző szakterületetek, köztük az informatikusok havi bruttó forint alapú minimum, maximum és átlagbéreivel. A tapasztalt informatikusok fizetésének maximuma egyre több munkakörben kezdi átlépni az egymilliós határt.
Kiadta a toborzással foglalkozó Hays magyarországi leányvállalata az idei Salary Guide útmutatót, amely a 2016-os év alapján tisztázza 13 szakterületen a saját adatbázisuk szerint jellemző béreket. A kiadvány 2010 óta minden évben megjelenik, és a szektorokon belül kiemelt munkakörökre lebontva tartalmazza a minimum-maximum, továbbá “tipikus” bruttó, forint alapú havi fizetéseket a teljes munkaidős állásokra vonatkoztatva. A felmérés részét képezik az informatikus fizetések, amelynek tavaly közölt adatait is ismertettük, és idén is bemutatjuk a megjelentetett, illetve a Hays által ajánlott bérsávokat.

Kérdésünkre a toborzócég szakértői hozzátették, hogy mivel a Hays a saját adatbázisát használja a Salary Guide-ban, ezért a fizetések az ügyfélkörük jellemző béreit tükrözik – azaz elsősorban a Budapesten működő, nemzetközi háttérrel is rendelkező multinacionális nagyvállalatok fizetéseit. Emellett azonban a cég dolgozik néhány vidéki informatikai vállalattal (például Székesfehérváron és Debrecenben), valamint több kis- és középvállalattal is, tehát az adatok nem kizárólag (de nagyrészt) a Budapesten működő nagyvállalatok fizetéseit jellemzi – természetesen közalkalmazottak nem szerepelnek benne.

Ahogy Rónai Dániel, a Hays Hungary IT üzletágának vezetője a kiadvány bemutatóján is megjegyezte, a magyarországi informatikai fejlesztések nagy része a fővárosban koncentrálódik. A jelöltek pedig nem rugalmasak ezen a téren, a budapesti fejlesztők szinte soha nem költöznének vidéki nagyvárosba, viszont az is ritka a szakértők tapasztalata szerint, hogy a vidéki programozók Budapestre költözzenek – ez alól kivételt esetleg a juniorok jelentenek mindkét esetben.

Lassuló bérnövekedés

Általánosságban a bérek emelkedését jellemezte, hogy a folyamat a tavalyi év második felében lelassult, mivel az összegek megálltak egy olyan szinten, ahonnan már nem tudnak jelentősen növekedni. A vállalatok szempontjából ez azért is jelent pozitív változást, mivel alkalmazkodni tudnak a jelenlegi helyzethez.

Továbbra is jellemző, hogy “a piacot a jelöltek dominálják” vagyis több a nyitott munkahely mint amennyi jelöltet a piac vagy a felsőoktatás biztosít, ezért csak a passzív álláskeresőket tudják a fejvadászok megfogni. Ez az a réteg, amely jelenleg is főállásban dolgozik valahol, de nem jelentkezik aktívan álláshirdetésekre, viszont nyitott a megkeresésekre, és az új kihívásokra.

Emiatt a fejlesztők vannak inkább alkupozícióban a fizetések tárgyalásakor a cégekkel szemben. Korábban ezért is nőttek a bérek ugrásszerűen a piacon, mivel sok vállalat belement az árversenybe, megpróbálta kivásárolni vagy ilyen módon megtartani a legjobb fejlesztőket. A Hays tapasztalata, hogy az informatikusok bérigényeit nem szabad a cégnek figyelmen kívül hagyni, mivel ha az ajánlat a kértnél 20 százalékkal alacsonyabb fizetésről szól, akkor a jelöltek 70 százaléka visszautasítja azt.

Fontos tényező a kiválasztási folyamat jellege is, mivel ha az lassú és körülményes, akkor a jelentkezők úgy látják, hogy nem kellenek eléggé a cégnek. Negatívan hat, ha nem tudják, hol tartanak a folyamatban és nem kapnak visszajelzést. Ezen segít az átláthatóság, illetve ahol a kiválasztás lezajlik két hét alatt, ott az esetek nagy részében sikeres szokott lenni. Mindez a munkáltató megítélése szempontjából is fontos, mivel a tapasztalatoknak könnyen híre megy a piacon.

Az összegek növelése azonban csak rövidtávú, több más módon is lehet a munkavállalókat motiválni. Nagyon fontos tényező a technikai háttér és a projektek típusa, ha új és modern területen tudnak a fejlesztők dolgozni, továbbfejlődni, mint például a felhős szolgáltatások, big data és a “cutting edge” technológiák. Ezenkívül a megfelelő munkahelyi légkör is fontos tényező.

Fejlesztői bérek

hays_tesztelo_2016-jpg-pagespeed-ce-rxdzmyuada

Nagyjából arányban vannak a tesztautomatizálással foglalkozók kezdőfizetései a fejlesztőkével, és inkább a nagyobb tapasztalattal rendelkezőknél nyílik az olló a két munkakör között. A junior tesztelők minimum bruttó 330 000 forinttal indulhatnak a pályán, de általában megkeresik a 400 000-t. Pár év tapasztalat után pedig minimum 450 000-re nő a bérük, és jellemzően 520 000-t kapnak meg.

A senior tesztelők fizetése viszont nem sokkal több az előző szinthez képest, legalább 550 000-t megkeresnek és átlagosan 650 000 forintot szoktak kapni. A tesztelési csoportvezetők bérei között lehet ebben a munkakörben a legnagyobb a cégenkénti különbség, minimum 600 000 forintot keresnek, de akár 950 000 is lehet a bruttó bérük. A tipikus fizetés a két összeg között, 850 000 forintnál áll meg.

Infrastruktúra mérnökök bérei

hays_infrastruktura_2016-jpg-2

Ez a terület foglalja magába a rendszermérnökök, a hálózatmérnökök, a DevOps mérnökök és az IT biztonsági mérnökök munkáját a Hays tanulmánya alapján. Az adatok szerint a junior rendszermérnökök bére a közepes tapasztalattal rendelkező hálózatmérnökökével egyenlő, 400 000 és 500 000 forint között helyezkedik el. A junior hálózatmérnökök bére ennél értelem szerűen alacsonyabb valamivel, de az igazán éles különbséget a senior hálózatmérnök fizetése mutatja, akik legalább 450 000 és legfeljebb 800 000-t keresnek, tipikus bérük pedig 650 000 forint. Eközben senior rendszermérnökök minimum 700 000-t és maximum 850 000-t kapnak, általában pedig 750 000 forintot.

A senior rendszer- és hálózatmérnöki bérek teteje jelenti a DevOps és az IT biztonsági mérnök állásoknál a belépő küszöböt. Ők ugyanis legalább 800 000 forintot keresnek, de a DevOps mérnökök elérhetik 1 200 000-t, a biztonsági mérökök pedig akár az 1 300 000 forintot is. Az átlagos fizetés mindkét esetben bruttó 950 000 a mérnökök számára.

Egyéb informatikai bérek

hays_egyeb_2016-jpg-pagespeed-ce-3

Külön szerepelnek a Hays-tanulmányban a fejlesztőkkel szorosan együtt dolgozó üzleti elemzők, technikai projekt menedzserek, adatkutatók és SAP tanácsadók bérei. A junior üzleti elemzők 350 000 forinttal kezdhetik minimum a munkájukat, de általában meg szokták keresni a 450 000-t. A senior üzleti elemzők bére pedig teljesen hasonló a többi felsorolt területhez.

Az SAP tanácsadók és a technikai projektmenedzserek legalább bruttó 850 000-t kapnak a számlájukra és legfeljebb 1 300 000 forintot – ez az összeg jelenti a tetejét a 2016-os informatikai béreknek a Hays tanulmánya szerint, de más szakmákban, főleg menedzser pozíciókban lévők ennél többet is kereshetnek. Az adatkutatók és a senior elemzők nem érik el ezt a csúcsot, maximum 1 100 000-t kaphatnak, de 850 000 és 900 000 forint körül mozog az átlagos fizetésük.

Ezek a hiányszakmák

A tapasztalt informatikusokért folyó harcot a Hays szakemberei is alá tudják támasztani. Ennek egyik oka, hogy a nemzetközi cégek nagy fejlesztő- és szolgáltatóközpontokat hoznak létre, amelyek IT szakértők százainak kínálnak állást, de szakmai- és nyelvtudás hiányában nem mindig tudják a cégek betölteni a nyitott pozíciókat.

A legkeresettebbek az IT szektorban továbbra is a Java fejlesztők, de növekvő kereslet mutatkozik a Microsoft termékeivel dolgozó fejlesztők iránt. A Java fejlesztők fokozott hazai keresettsége a bérek növekedésén is megfigyelhető, a korábbi évhez képest akár 10-15 százalékos béremelkedéssel lehet számolni, mivel annyira nehézzé vált a cégek számára a terület tapasztalt vezető fejlesztőinek a bevonzása és a megtartása.

Meglepőbb a tesztautomatizáló mérnökökkel kapcsolatos hiány a piacon. Ennek oka a tesztelés és fejlesztés egyre nagyobb összefonódása, melynek következtében a fejlesztői tapasztalat a tesztelői szerepkörök előfeltételévé vált. Mondhatni a cégek versenyképessége szempontjából egy kritikus szempont az automatizált tesztelés alkalmazása.

Inkább a matematikusok-statisztikusok élvezhetik az előnyét annak, hogy a napi rendszerességgel használt eszközökbe szerelt szenzorok egyre okosabbak lesznek és egyre több adatot állítanak elő. Ez az új és terjeszkedő terület tette fontossá az adatelemző és az adatkutató szerepköröket, és megnyitotta a kaput olyan tudósok számára az informatikus szakmába, akik eddig nem rendelkeztek IT háttérrel.

Még egy kevésbé programozói terület jelenthet belépési pontot az informatikai területre vágyó szakembereknek: egyre több cég kezdi el alkalmazni a scrum módszert, ezért a Hays tapasztalatai szerint a scrum masterekre is növekvő kereslet mutatkozik a piacon.

Metodológia

Az adatok a Hays saját hazai tapasztalatait tükrözik, a cég toborzói és munkaközvetítői tevékenysége alapján összegyűjtött információn, vagyis piaci fizetéseken, konkrét tényeken alapulnak. A cég viszonylag széles lefedettséget nyújt, mind multinacionális, mind kis- és középvállalati ügyfelek körében aktív, így ugyan egyetlen cég gyűjtéséről van szó, viszonylag pontos képet mutat a hazai IT munkaerőpiac állapotáról. A tanulmány tehát nem kérdőíves kutatás és nem iparági felmérés adatait tükrözi, emiatt nem reprezentatív.

forrás: hwsw.hu