24032

Az útlevél pótlásával bővült az interneten intézhető ügykörök száma: mostantól nem kell személyesen bemenni, ha elveszik vagy ellopják. Fizetni is lehet az interneten. 2014 végéig további informatikai fejlesztéseket valósít meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Vetési Iván, a KEKKH elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az erkölcsi bizonyítvánnyal, a gépjárművekkel és egyes személyi okmányok pótlásával kapcsolatos ügyek mellett már az elveszett, ellopott vagy megsemmisült útlevelek pótlását is lehet az interneten keresztül intézni.

Az úgynevezett webes ügysegéden keresztül a 2013. január 1. után kiállított útlevél pótlását lehet kérni. Az okmányt változatlan adattartalommal, húsz napon belül, a személyes ügyintézésével azonos díjért állítják ki. Az eljárási illetéket is lehet interneten fizetni, és a bankkártyás fizetést eddig az ügyfelek 31 százaléka, a banki átutalást 69 százaléka választotta.

Online nyomon lehet követni azt is, hol tart az ügyintézés, vagyis hogy elbírálták, gyártják vagy átvehető az igényelt okmány. Ez tehermentesíti az ügyintézőket is, hiszen kevesebben érdeklődnek majd telefonon. Az elmúlt alig három hónapban 54 ezer lekérdezést regisztrált a KEKKH.

A hivatal célja a járműnyilvántartás adatminőségének növelése is, vagyis kevesebb adat rögzítése és a gyorsabban hozzáférés. Például, ha az autógyártó visszahív egyes modelleket, akkor könnyebben és pontosabban elérik majd az érintett tulajdonosokat.

A KEKKH-ben egymilliárd forintos projekt részeként további infrastruktúrafejlesztéseket valósítanak meg, amelyek növelik a közigazgatási munka hatékonyságát. Ennek része hardverek és szoftverek beszerzése, a szolgáltatói kapacitás bővítése, cseréje. Arató Dávid, a KEKKH informatikai elnökhelyettese arról számolt be, hogy a fejlesztésekkel egyebek mellett a kormányhivataloknak, a járási és kerületi hivataloknak, kormányablakoknak nyújtanak informatikai szolgáltatásokat, bővítik a szerverek tárolókapacitását, valamint a telephelyek közötti sávszélességet.

Forrás:http://index.hu/tech/2013/09/05/az_interneten_is_potolhato_az_utlevel/

 

2013. szeptember 5. 08:17 | eÜgyintézés, Kezdő