38482

Az önkormányzat által szervezett és finanszírozott tanfolyamon 16 fő kapott lehetőséget a tanulásra, 15-en sikeresen levizsgáztak. Ketten kértek gyermekfelügyeletet a Tücsöktanyán, amely kérést teljesítettünk Az ECDL Start program 4 modulból előírt vizsgáit nyolcan tették le. 1 fő 6 modult teljesített, hatan önerőből elvégeztek további hármat az önkormányzat által ingyenesen biztosított 4 modulos alapra építkezve.

A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel. A sikeres vizsgát tettek közül hatan beiratkoztak a kismama angol nyelvtanfolyamra is.

2012-ben 29, 2013-ban eddig 15 bizonyítványt adtunk át. Most újabb 15 fő kapja meg a dokumentumot. A szeptemberben indult 5. ECDL Start tanfolyam is a vége felé közeledik, februárban hirdetjük meg a 6. tanfolyamot.

A 90 órás kismama ECDL tanfolyamot vezető informatika tanárok díjazása + a vizsgadíj meghaladja 700.000 Ft-ot, így az önkormányzatnak a 2 x 15 fő ECDL bizonyítványig való eljuttatása évente közel 1,5 millió Ft-os költséget jelent. Az 5 helyszínen zajló 2 x 32 órás lakossági angol tanfolyamok költsége évente további 1,6 millió Ft. Az ECDL és nyelvtanfolyamon túl, jelentős segítség, hogy elegendő óvodai és bölcsődei férőhely áll a kismamák és gyermekeik rendelkezésére, s rászorultság esetén az utazási bérletet 50%-os kedvezménnyel vehetik igénybe. Több mint 10 éve sikeresen működik a fecskeház program is.

A XIII. kerületben 2001 óta ingyenesen juthattak hozzá az ECDL számítógép-kezelői jogosítványhoz az önkormányzati fenntartású gimnáziumok diákjai. Az eltelt 11 év alatt 2.579 regisztrált tanuló 11.722 sikeres modulvizsgát tett. 1.171 tanuló 7 modulos ECDL bizonyítványt szerzett. Az ECDL programra a költségvetésben évente 5 millió Ft szerepelt – 10 év alatt 47 millió Ft-ot költött az önkormányzat az iskolai program költségeire. A gimnáziumok a résztvevők arányában részesültek az összegből. Mivel az oktatási ágazat szakmai fejlesztése 2013 januárjától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata, a program folytatása bizonytalan helyzetbe került. Anyagi lehetőségeink függvényében szeretnénk legalább a kerületben lakó diákok számára támogatást nyújtani az ECDL bizonyítványok megszerzéséhez.

Forrás: njszt.hu