38640

Megnéztük a pofonegyszerűen kezelhető, nagymama-kompatibilis e-könyv-olvasót, amelynek betűméretében egy extra nagy opció is van. Ezt vetettük össze két másik olvasóval: a legnépszerűbbel és a jelenlegi csúcsmodellel.

Összehasonlításunk olcsóbb szereplője a Txtr Beagle. Ezt a készüléket a Txtr könyváruházzal szövetkező Telekom árulja. Teljes ára online rendeléssel 18 ezer forint, de a cég bizonyos akciós okostelefonokkal együtt 8900 forintért adja (hűségkártyával ingyen is elvihető, havi 1660 forintos részletre). jelenik meg.Ez az olvasó egy végletekig leegyszerűsített eszköz, amelynek dobozában a Beagle-ön kívül mindössze két darab AAA-s ceruzaelem van. Bekapcsológombján kívül csupán két lapozógomb és egy menübillentyű van rajta, ez utóbbival lehet belépni egy könyvbe, vagy kilépni arra a listára, amelyen a könyvek között válogathatunk. Az olvasón alapból két regény, az Utazás a koponyám körül és a Sherlock Holmes kalandjai található meg.

Ennek az olvasónak egy telefon az agya

Ezzel a pofonegyszerű kezeléssel a Beagle-t gyakorlatilag bárki tudja használni: a menü annyira egyszerű, hogy még nyelve sincsen, amit le kellene fordítani. Egyedül a könyvek feltöltésében kell segíteni a kevésbé hozzáértőnek, ahhoz ugyanis egy okostelefonra vagy táblagépre is szükség van. Ez lehet androidos vagy iOS-es eszköz, fel kell telepíteni rá a Txtr appját (amelyben szintén lehet olvasni a könyveket), a kötetek áttöltése pedig Bluetoothon keresztül történik (de az olvasáshoz már nincs szükség a telefonra).Az olcsó olvasó gyakorlatilag a digitális kötetek minden egyes oldalából egy képfájlt generál, ez az oka annak, hogy a négy gigabájtos memóriája ellenére csak öt kötet fér el rajta. Ha valaki ezt kevésnek találja, annak a néhány ezer forinttal drágább teljes árú olvasók közül érdemes válogatnia.

A betűméretet az áttöltés előtt, még az appban ki kell választani. Tesztelőnknek a nagy betűméret már kényelmesen olvasható volt, de kiválasztható egy “extra nagy” opció is (ilyenkor már elég sűrűn kell lapozni az ötcolos képernyőn). A működési elvből adódóan a Txtr digitális könyvesboltjában vásárolt köteteket hamar át lehet tölteni a Beagle-re, mert ezek eleve megfelelő formátumban vannak. Az olvasó más – .epub vagy .pdf formátumú – fájlokat is tud kezelni, ezeket a Txtr honlapján nyitott fiókba kell feltölteni a számítógépről. Ezek a megvásárolt kötetekhez hasonlóan utólag is bármikor letölthetők maradnak.Ez esetben viszont az oldalak képekké konvertálását a telefon vagy táblagép végzi el, ami a kötet hosszától függően fél perctől több percig is eltarthat. A Calibre nevű ingyenes programmal a Magyar Elektronikus Könyvtárban lévő köteteket is át lehet alakítani a Beagle által emészthető formára. Mivel a magyar e-könyv-áruházak is a .epub formátumot favorizálják, bármely másutt megvett kötet olvasható ezen az eszközön is.

Bővebb tartalom a forrásra kattintva olvasható.

Forrás: origo.hu

 

 

2014. február 19. 14:01 | Digitális írástudás, eKultúra, Kezdő