44845

Az évtized végéig 56 ezerre kellene emelni a mostani 37 ezerről a kutatók számát Magyarországon, amihez arra is szükség van, hogy egyre több nő válassza a kutatói pályát – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a “Lányok napja” pályaorientációs program budapesti keddi nyitórendezvényén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nők a Tudományban Egyesület és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös műhelykonferenciáján Cséfalvay Zoltán kiemelte: már a közeljövőben el kell érni, hogy minél több lány  válassza a mérnöki, műszaki pályákat, a kutatói munkát, mint életpályát.

Az NGM államtitkára kiemelte: a 2014-2020 közötti időszakban a kutatás-fejlesztésre, az innovációra az uniós forrásokból a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 800 milliárd forintot fordít a kormány.

A Nők a Tudományban Egyesület idén április 24-én harmadik alkalommal rendezi meg a “Lányok napja” programsorozatot, amelyben 9-10-11. évfolyamos fiatalok, elsősorban lányok számára mutatják be, mit jelenthetnek számukra olyan, a társadalmi szemlélet alapján “férfias” foglalkozások, mint a mérnök, az informatikus, vagy például a kutató fizikus.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: jelentősen átalakul a kutatói munka, a hagyományos, “fehér köpenyes” kutatói laboratóriumok szerepét átveszik a startup cégek. Az akár a garázsokból induló, innovatív kisvállalkozások egyre jelentősebb szerepet kapnak a kutatásokban, a fejlesztő munkákban, ahol farmeres, “tornacipős lányok és fiúk” indítják útjukra innovatív találmányaikat – mondta.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképessége nagyban függ attól, mennyire tud bekapcsolódni az ország a világ tudományos, innovációs vérkeringésébe. Ehhez szükséges az, hogy jelentősen emelkedjen a magyar kutatók létszáma, a hazai kutatói bázis.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra: Magyarországnak továbbra is jó híre van a világban a kutatás-fejlesztés és innováció terén, ezt bizonyítja az is, hogy például az ismert multinacionális világcég, a GE a közelmúltban a termelőkapacitások mellé Magyarországra hozta K+F tevékenységét is.

Buka Ágnes, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgató-helyettese kiemelte: a kutatóközpontban mintegy 20 százalékot ér el a kutatónők aránya, ezt az arányt a jövőben jelentősen növelni szeretnék. Elmondta: a kutatói pálya és a magán- és családi élet összeegyeztethető, ez nem lehet akadálya, hogy a nők egyre nagyobb számban válasszák a mérnöki, kutatói életpályát.

Forrás: kormany.hu