66900

Cápariasztó okosbóját fejlesztettek ausztrál kutatók: a műszer a digitális technológiának köszönhetően 60 méterről jelzi már, ha ragadozó közlekedik.

A Clever Bouynak, azaz okosbójának nevezett találmányt a Google felhőalapú technológiájára támaszkodva alakították ki. Szonár segítségével azonosítja a két méternél hosszabb objektumokat, melyek 60 méternél közelebb jönnek.

Ha a műszer megállapította a cápaveszélyt, műholdon keresztül küld riasztást az úszómestereknek, hogy szólítsák fel a fürdőzőket a víz elhagyására.

“Olyan, mint az arcfelismerő szoftver: megtaníthatjuk neki, hogy keresse meg azokat az egyedi vonásokat, amelyek a nagy, úszó cápára jellemzők” – magyarázta Hamish Jolly, a Shark Mitigation Service igazgatója, aki már kipróbálta a cápariasztó bóját Sydney nagyakváriumában, illetve az Abrolhos-szigetek partjainál.

A mobilszolgáltatók hálózata helyett a műholdas kommunikációt veszi igénybe a műszer, ezért a bójákat a távoli strandok vizein is el lehet helyezni.

“Azt szeretnénk, ha a világ bármelyik szegletében használni lehetne az okosbóját – tette hozzá Jolly, aki reméli, hogy a jövő év közepére kereskedelmi forgalomba is tudják hozni a cápariasztót.

Forrás: HVG

2014. május 28. 14:37 | Kezdő, Még több informatika