71363

A jelenleg 16 éves Jack Andrakát 13 éves korában kezdte el foglalkoztatni a hasnyálmirigyrák azt követően, hogy nagybátyja ebben a betegségben hunyt el. A fiút megdöbbentették a statisztikai adatok: a rákos betegséget az esetek 85 százalékában későn mutatják ki, ekkor a túlélés esélye alig 2 százalék – írja a filantropikum.com.

Jack minden tudásával azon volt, hogy egy olcsóbb és hatékonyabb tesztet fejlesszen ki, mint az addigi, amelyet már hatvan éve alkalmaztak, és amely az esetek harmadát nem képes észrevenni. A hasnyálmirigyrák diagnosztizálásának kulcsa a vér számos fehérjéje közül az egyik, a mezotelin, amelynek eltérése jelzi a betegséget.

A tinédzser a Google és a Wikipédia segítségével szerezte meg a számára szükséges adatokat. Az egyik biológiaórán aztán megfordult a fejében, hogy egyesíteni kellene a fehérjékkel kapcsolatba lépő antitestekkel azt, amelyik szintje magasabb a hasnyálmirigyrákos betegeknél.

Innen már egyszerű volt a módszer kidolgozása. Egy kis vízbe nanocsöveket injektált, ezekhez antitesteket adott, majd összekeverte. A folyadékba egy papírcsíkot mártott, amelyet megszárított. A művelethez laboratóriumra volt szüksége, ezért 200 professzornak írt az ügyben levelet. Közülük csak egy hívta meg magához, és hét hónap múlva sikerült kifejleszteni a teszt végleges verzióját. Az orvosi díjakkal jutalmazott tesztcsík 3 centbe kerül, és öt perc alatt közel 100 százalékos pontossággal kimutatja a korai stádiumban lévő hasnyálmirigyrákot. A túlélés esélye ekkor közel 100 százalékos.

A teszt ugyanakkor a petefészek- és tüdőrák diagnosztizálásakor is hasonló hatékonysággal működött, Andraka szerint pedig más antitestek használatával a világ összes betegsége könnyebben diagnosztizálható. A tinédzser hangsúlyozta: az internet segítségével minden lehetséges, hisz általa ötleteket lehet megosztani, amelyek értékeléséhez nem kell sokdiplomás professzornak lenni. Az internet nemcsak arról szól, hogy vicces képeket töltsünk fel magunkról, hanem arról is, hogy megváltoztathatjuk a világot – mondta Jack Andraka a TED egyik konferenciáján.

Forrás: pozitivnap.hu

2014. június 5. 07:52 | eEgészségügy, Kezdő