digitalis-stoppolorendszer

Lezárult a Design Terminál által kiírt Smart City Lab Budapest pályázat. A zsűri döntése alapján a digitalizált városi stoppolórendszer, a rendhagyó tűzcsap-ivókút ötlete és az interaktív városfejlesztő alkalmazás valósulhat meg.

A Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ által meghirdetett Smart City Lab Budapest pályázatra olyan ötleteket vártak, amelyek hatékonyabbá tehetik a közösségi közlekedést, a városi vízszolgáltatásra új alternatívákat kínálnak, a városi épített és zöld környezet harmóniáját biztosítják. A pályázatban partnerként és konzulensként a Budapesti Közlekedési Központ, a Főkert Zrt. és a Vízművek Zrt. vett részt. A felhívásra mintegy 30 pályamű érkezett be. Ezeket Finta Sándor, Budapest főépítésze, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója, Szabó József, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Lánszki Regő és Szemerey Samu, a Design Terminal szakmai tanácsadói, Benkő Melinda, a BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszékének vezetője és Ruttkay Zsófia, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem technológiai laborjának vezetője bírálta el.

A közlekedés kategóriában nyertes Karma csapata egy gyors, digitalizált városi stoppoló alkalmazását, egy GPS-alapú valós idejű autómegosztó rendszert választották legjobbnak, víz kategóriában pedig a Tűzcsapból ivócsap nevet viselő projektet, mely Budapesten található tűzcsapokat alakítaná át a mindennapokban is használható ivókúttá, miközben azok eredeti tűzbiztonsági funkciója sem sérülne. Az Ivócsap Projekt megálmodói a Hosszúlépés. Járunk? csapatával működtek együtt a terv kidolgozásában. Városi zöld kategóriában a Budapest Dialog web- és mobilalkalmazás győzött, ennek az interaktív portálnak a segítségével a városi zöldterületek fejlesztésébe a városlakókat is be lehetne vonni. A Budapest Dialog Berecz András tervezőgrafikus, Szerdahelyi-Németh Klára településmérnök, Szerdahelyi Tamás építőmérnök és Szlávik Zsolt informatikus, szoftverfejlesztő munkája.

A nyertes csapatok az elkövetkező hónapokban fognak dolgozni, projektenként maximum nettó 1,9 millió forint keretösszegből gazdálkodva. A végeredményt az októberben zajló Design Hét Budapest 2014 részeként mutatják be.

A további nyertes pályamunkákról  ide kattintva olvashat!

Forrás: Designterminal , MNO

Fotó: Design Terminál

2014. július 3. 17:00 | Kezdő, Pályázatok