20140920_143134

2014. szeptember 20-án, Tatabányán, a Vértes Agórájában első alkalommal megrendezett Kulturális Piac című rendezvényen a József Attila Megyei és Városi Könyvtár két programmal várta a látogatókat.

A kedvezményes könyvtári beiratkozás és a szolgáltatások bemutatása mellett Pohner Lászlóné és Szilassi Andrea könyvtáros e-Tanácsadók a biztonságos internetezéssel kapcsolatos tanácsadással készültek – sokféle ajándékkal és szóróanyaggal felszerelkezve. A fő témakörön kívül egyéb ügyekben is volt igény tanácsadásra. Így például többen fordultak eTanácsadóinkhoz a Facebook használatával vagy a böngészőablak méretének állításával kapcsolatos kérdéseikkel, illetve napirendre kerültek az e-könyvek konvertálásával kapcsolatos különféle ügyek is.

Az érdeklődők, illetve egy rövid – a biztonságos internetezésre vonatkozó – teszt kitöltésére vállalkozók apróbb ajándékokat, hűtőmágnest vagy plüssfigurákat kaptak ajándékba. Nem lehetett előre tudni, milyen életkorú, érdeklődésű és felkészültségű látogatók fordulnak eTanácsadó kollégáinkhoz, ezért életkor szerint különböző tudáspróbával készültek a Safer Internet Program, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szakmai anyagai, illetve a Web We Want = Az internet, ahogy mi szeretnénk kézikönyv alapján.

Kollégáink különböző írásos szakmai anyagokkal is ellátták a látogatókat. Válogatást készítettek az internetes tartalomszűrő szoftverekről és a biztonságos internetezéssel kapcsolatos webhelyekről. Az összegyűjtött hasznos információk között szerepelt többek között a 2013. évi CCXLV törvény, mely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. A jogszabály értelmében valamennyi hazai köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozhassanak olyan internetes tartalmakkal, amelyek károsak lehetnek lelki és értelmi fejlődésükre nézve.

A rendezvény bizonyította a személyes segítségnyújtás és tanácsadás létjogosultságát, hiszen azok, akik felkeresték eTanácsadóinkat, minden esetben elégedetten hagyták el standot.

 

Forrás: Szilassi Andrea, eMagyarország Centrum

Fotó: Szilassi Andrea