origo

Tagadhatatlanul is részesei is vagyunk annak a jelenségnek, amely apránként világméretű mozgalommá nőve, csendben mindent forradalmasít maga körül, beleértve az oktatást is. A mobilizált iskola képe, bár idehaza még erőteljesen sci-fi, előjelei már több helyen is mutatkoznak. 

A táblagépek és az okostelefonok iskolai környezetben való felhasználása nem új keletű, s még csak nem is ördögtől való gondolat: a külföldi egyetemek sorra váltják le az évtizedek alatt megszokott tanulási formát, hogy a lépést tartva a digitális forradalommal, végleg búcsút intsenek a hagyományos, papíralapú oktatási modellnek.

— Valóban hasznosak lehetnek, legalábbis, ha tudatosan használják őket. A hardver és a benne rejlő szoftveres potenciál sem ér önmagában sokat, ha a felhasználók nincsenek tisztában a lehetőségekkel. Pedig vannak. Gondoljunk csak arra a nagyon egyszerű példára, hogy egy egykilós táblagépet mennyivel könnyebb az iskolába cipelni, mint az ennek sokszorosát nyomó tankönyveket. Ráadásul a tableten mindig ott van minden könyv, egyszerre — véli Balogh Csaba informatikai szakember, a HVG Tech rovatának vezetője, és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkarának oktatója.

A hazai oktatási intézmények közül elsőként egy egri iskolában próbálkoztak a teljesen mobilizált képzéssel, melynek eredményeként harminc iPad-et adtak át az intézmény nyolcadik osztályos tanulóinak, akik az új típusú tanuláshoz szükséges eszközök mellett kilenc tantárgy teljes anyagát kapták meg digitalizált formában.

Az Origo egy korábbi beszámolójából kiderül, a speciális eszközök beszerzése és az iskolakezdés során várható költségek nagyjából azonos szinten mozognak, a helyzetet ráadásul nagyban megkönnyítheti, hogy míg az előbbit csak egyszer, addig az utóbbi darabokat minden évben meg kell vásárolni.

— Jelenlegi formájában nem biztos, technológiailag több fronton is fejlődnie kell még a táblagépeknek és e-olvasóknak, hogy teljes körűen kiváltsanak könyveket. De már most is sok szempontból érdemes esélyt adni nekik. Főleg úgy, hogy a pénzen egyre kevesebb múlik: 40-50 ezer forintért már lehet oktatási célokra megfelelő tableteket venni. Bár sokaknak ez még mindig rengeteg pénz, de emlékezzünk rá, hogy 3 éve ugyanilyen célra megfelelő minőséget még 80-100 ezer forintért kaptunk — magyarázta Balogh Csaba.

A költséghatékonyság mellett persze más hozadékai is vannak a digitális tanulásnak. Mint az Origo egy cikkre hivatkozva írta, a témában végzett eddigi kutatások rengeteg kérdést vetnek fel többek közt egészségügyi szempontból is. Szakértők szerint — bár a táblagépek és számítógépek használatából különböző egészségügyi problémák alakulhatnak ki — egy könyvekkel teli iskolatáska hosszú távon való hordozása is hátfájáshoz vagy akár gerincferdüléshez vezethet.

Forrás: beol.hu

Fotó: beol.hu

2014. szeptember 25. 09:02 | eEgészségügy, Egyéb, Haladó, Kezdő