20141020113203-fa352f6e

2014. október 18-án, Tatabányán, az Országos Könyvtári Napok keretében immáron ötödször került megrendezésre az informatikai ismeretterjesztő előadás-sorozat. 

Az infókommunikáció kiemelt szerepe nem az előadások témájában, hanem a technikai lebonyolításban valósult meg. Így került sor internetes közvetítésre Békéscsaba és Tatabánya között a Google által működtetett Hangouts videokonferencia szolgáltatással, amely 9 szereplő között lehetséges egyidejűleg. Mint minden online közvetítés, ennek sikere is túlnyomórészt a technikai adottságokon múlik: (internetkapcsolat sávszélessége, jó minőségű mikrofon – mikroportos az ideális -, nagy felbontású kamera.)

Elsőként dr. Voit Pál a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, majd Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a vendégeket. A két helyszínen összesen 53 érdeklődő gyűlt össze az öt órán át tartó program előadásaira.

A rendezvényen Senior közösségek és az internet. Szerepük, tevékenységük a könyvtárban címmel tartott előadást a Békés Megyei Könyvtáron belül működő internetklub vezetője, Vincze Andrea, informatikus könyvtáros. Felkérésének kettős célja volt. Egyfelől klubja egyes tagjainak a helytörténeti feltárásban játszott aktív szerepének, illetve a BékésWiki ötletének bemutatása, másfelől pedig újabb szervezeti kapcsolat megalapozása Budapest, Ajka és Pécs után Békéscsaba, és a tatabányai NetNagyi klub között is.

Következőként dr. Varjas Norbert, a győri Széchenyi István egyetem docense tartotta meg előadását. Előadása tudományos alapossággal, ugyanakkor közérthetően vázolta fel az információ-technológiai forradalom fejlődését a kezdetektől napjainkig, a főbb eseményekre koncentrálva. Előadásában kitért a környezetbarát technikai megoldásokra is, így például láthattunk egy kurblival működtethető laptopot is.

Vitéz Veronika, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár informatikus könyvtárosa, A Science Fiction-ből a mindennapokba -nyelvtechnológiai és egyéb alkalmazások címmel tartott előadást. A nyelvtechnológia a természetes nyelvű szövegek számítógépes feldolgozásával foglalkozik, továbbá az emberi hangok mesterséges úton történő előállításán dolgozik. Hallhattunk a fordítóprogram működéséről, néhány felolvasó szoftverről, a mindennapjainkban oly népszerű GPS hangos útbaigazításáról, a gyógyszervonalról, továbbá a beszédfelismerő telefonos tudakozóról is.

 Szilassi Andrea, eTanácsadó, ePolgárrá váltunk – az internet élet- és gondolkodásformáló következményei című előadásában három gondolatkört járt be: 1. Hogyan gabalyodtunk bele a világhálóba? 2. Kifejezések, amelyekkel az IT világ hatására gazdagodott a nyelvünk. 3. Mi változott az életünkben, gondolkodásunkban, szokásainkban, viselkedésünk ennek hatására? Az előadó szerint mindhárom témakör felfűzhető egyetlen szálra, az ePolgárrá válás helyenként objektív, máskor meg szubjektív nézőpontú történetére, eseményeire, jelenségeire.

Csonkáné Huszár Anita, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság alezredese A világháló árnyékos oldala – Kiberbűnözés című előadásában beszél a játékfüggőség különféle ártalmairól, és a különféle interneten jelentkező csalásokról. Az adathalászat napjainkban oly széles körű, hogy már külön kategóriákban tartják számon őket: phishing, vishing, smishing, pharming, whaling. Az alezredes asszony beszélt még kalózkodásokról, hacker támadásokról, az elektronikus zaklatásról, valamint a gyermekpornográfia veszélyhelyzeteiről, illetve a megelőzés módjairól is.

Az előadások sorát Boldog Ferenc rendszer-informatikus Windows XP után Windows 8. – Különbségek, fontos tudnivalók című prezentációja zárta. Az apropót a Microsoft nagy horderejű döntése szolgáltatta, amelyben megszűnt a terméktámogatás a 13 éves operációs rendszerhez. Sokakat késztetett ez számítógépük operációs rendszerének megváltoztatására. Az előadás során videóról megismerhettük a jövő nyáron megjelenő Windows 10 operációs rendszer sajátosságait is.

Forrás: Szilassi Andrea, eMagyarország Centrum

Fotó: Török Csaba

2014. október 31. 10:01 | Digitális írástudás, Események, Haladó, Kezdő