szeretlekmagyaro2

A közeljövőben összecsukható, gumis végű, high-tech fehér botot navigálhat a világon mintegy ötmillió vak embert. Mexikói technológiai intézet fejlesztett ki ugyanis olyan eszközt, amely jelzi használójának a “helyes” irányt.

A látássérültek tájékozódását segítő bot rezgésként érzékelhető nagyon enyhe elektromos áramütéssel segíti használóját. fejlesztést végző kutatók alacsony feszültséggel látták el a botot – három másodpercig képes rezegni, ha a felhasználó úgymond nem a megfelelő irányba fordul.

Ezen az elven működik az okosbot

A hagyományos külsejű fehér botot egy kis méretű, két amperes akkumulátorral szerelték fel. Belső virtuális térképpel, valamint GPS-rendszerrel rendelkezik, így pontosan meg tudja állapítani, ha tulajdonosa letér a megadott útvonalról. Az áramkör a felhasználó belsőfülével áll összeköttetésben, ahol egyensúlyért és mozgásért felelős szervek találhatóak. Ha a felhasználó másfelé fordul, a berendezés két milliamperes áramütést fejt ki. Kárt vagy sokkot nem okoz, ahhoz viszont elég erős ahhoz, hogy a felhasználó érzékelje a fülét ért “rezgést”.

Ahogyan a fejlesztésért felelős kutató, Alfredo Victor Mantilla Caeiros mechatronikai mérnök fogalmazott, az eszköz a tesztek során 99 százalékos pontossággal működött. Bár megfelelő konfiguráció szükséges az optimális működéshez, a bot előnye, hogy más ingerektől – például emberi érintéstől – független a működése. A mexikói Monterrey Technológiai Intézet (ITESM) munkatársai azt remélik, hogy az “okosbot” javítani fogja a vakok és látássérültek életminőségét, és segít nekik odatalálni a kívánt helyre.

Október 15.-e a Látás világnapja

Megfelelő szűrőprogramokkal és a szükséges egészségügyi ellátással ötből négy esetben megelőzhető a látássérülés. Bár a legtöbb látássérült Afrika és Ázsia fejlődő országaiban él, Európában, ezen belül Magyarországon is fontos probléma, mivel nálunk évente mintegy hatezren vakulnak meg, holott az esetek nyolcvan százalékában ezt el lehetne kerülni.  Itthon 14 éve működtetnek programot a megelőzhető vakság megszüntetésére. Az IAPB, a vakság megelőzésére alakult nemzetközi hivatal azért is küzd, hogy a vakok és látássérültek visszanyerhessék a teljes élet, a munkaképesség, illetve az önellátás lehetőségét.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

2014. október 22. 08:53 | eBefogadás, Kezdő