shutterstock_163847180

Debrecenben már javában zajlanak az előkészületek, hogy az új szuperszámítógép képességéhez és tudásához méltó otthont kapjon. De még nincs neve. A nyertes egy iPadet kap.

Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) HPC részlegepályázatot írt ki arra, hogy az új debreceni szuperszámítógép nevet kapjon.

Az idén zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő. A magyar állam és az Európai Unió által közel 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. Az utóbbi város egyetemi kampuszán már felépült az az új létesítmény, ahova hamarosan beköltözik az új szuperszámítógép.

Ám a munkában közreműködők úgy vélik, hogy – az IBM Watson mintájára – egy ilyen modern gépezetnek kapjon saját nevet.

Épp ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy szupergepnev@listserv.niif.hu e-mail címre küldjék el azokat a javaslatokat, hogyan nevezzék el a hazai új szuperszámítógépet. Mindössze annyi megkötés van csak, hogy a javasolt név köthető legyen az informatika, számítástechnika világához, vagy a természettudományok valamelyikéhez. És természetesen, teszik hozzá, mivel hazánk büszkesége lesz az új szupergép, ezért a névnek mindenképp magyar vonatkozásúnak is kell lennie.

A határidőre beérkező javaslatok közül a projektért felelős NIIF Intézet szakmai bizottsága választja ki a győztes nevet, beküldőjét pedig egy iPad minivel jutalmazzák meg. Abban az esetben pedig, ha a győztes nevet többen is beküldték, az elsőként beküldő lesz a győztes.

Egy fontos kikötés: a játékban csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt – javaslatuk, nevük, e-mail címük és telefonszámuk megküldésével.

Forrás: IT Café

 
2014. november 4. 11:11 | Haladó, Kezdő, Pályázatok