20141204google-gyerek_origo

Hősök, sztárok, filmek, nagy sportgyőzelmek, konfliktusok, válságok, katasztrófák, zseniális pillanatok – mire vagy éppen kire keresett Magyarország 2014-ben? A toplistásokat egy látványos felvételen idézhetjük vissza.

A Google és a Youtube idei keresési adatait felhasználva készített az Adatlabor és a Kaleidea közös videót arról, mi izgatta a magyarokat 2014-ben – ezzel elkészült az első “magyarországi Google Zeitgeist”. A népszerű összesítésből kiderül, hogy kik és mik keltették fel leginkább az ország érdeklődését, hogy milyen ügyek, botrányok, és mindennapi problémák foglalkoztatták leginkább Magyarországot.

Bajor Imre, Rubik-kocka és iPhone 6

A legnépszerűbb netes keresések között feltűnik többek közt Bajor Imre,  a Szépművészeti Múzeum, az iPhone 6, de az is, hogy “hogyan randizzunk” vagy hol tankolhatjuk a “legolcsóbb benzint”. Szeretjük a csirkemelles recepteket is, és a különböző tévéműsorokért is oda vagyunk. A Rubik-kockát ünneplő interaktív logó, amit májusban egy napig láthattak az internetezők a Google kereső oldalán, a világ idei harmadik legnépszerűbb ünnepi Google-logója lett.

A toplistákat témákra bontva böngészhetjük, és idézhetjük fel az idei év legjobb pillanatait.

Hogyan készül a toplista?

A Google a keresőbe évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi világszerte, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes ország, és az egész világ elé. A népszerű kereséseket kétféle módon mérik. A legtöbbször keresett kifejezések mellett az év “felkapott” kereséseit is kiszűrik: azokat, melyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben ugrott meg a keresések száma, úgy hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt. Ma már havonta többszáz milliárd keresést indítanak a Google keresőben. Azonban még így is 100 Google keresésből átlagosan 15 olyan van, melyre korábban még soha senki nem keresett.

Két éve ért magyarul a Google

  • 60 billió, azaz 60 000 milliárd webhely. Ekkora az internet. Ennyi webhelyet talált a mai napig a Google keresője az interneten. 2008-ban ez a szám még csak ezer milliárd volt. (Ez a szám folyamatosan változik.)
  • Több mint 2000 kilométert utazik átlagosan egy keresés egynegyed másodperc alatt, mielőtt megjelennek a találatok a képernyőn. Összehasonlításképp, egy pislogás nagyjából egy tized másodperc.
  • 1000 évig tartana: annyit dolgoztak eddig a Google kereső algoritmusán. Hogy ha egy embernek kellene ezt a munkát elvégeznie, 1000 évig tartana neki.
  • Megtanult magyarul: a Google keresője 2012 nyara óta már magyarul is ért. Beszélhet a telefonjához, és a kereső épp úgy kidobja a találatokat, mintha bepötyögné a szavakat a keresődobozba. Kitalált szavakon gyakorolt a Google kereső, mikor magyarul tanították. Erre azért volt szükség, hogy a szokatlan magyar mássalhangzó-torlódásokat is megértse, ilyen kitalált szavak voltak például a kalapdzsem, pontybár, kukaczseb.
  • Itt megnézheti, hogyan is működik a Google kereső.

Forrás: Origo

2014. december 17. 15:18 | Digitális írástudás, Haladó, Kezdő