foto_szeretlemo.hu

Éreztétek már úgy, hogy képtelenek vagytok felkelni az ágyból, és hiába zenélt a telefon ébresztője, egyre csak a szundi gombot nyomogattátok? Erre a problémára egy meghökkentő megoldással állt elő két magyar fejlesztő, Tóth Csaba és Némethi Balázs.

A Snopy egy okostelefonra letölthető ébresztő app, ám van benne egy kis csavar: a szundi funkció használatakor fizetnetek kell. Vagyis ha nem keltek fel, hanem pár percet még bóbiskoltok, annak ára van. A dolog azon az egyszerű, de hatásos elven alapul, hogy a modern ember számára a két legfontosabb dolog az idő és a pénz. Ezek szembeállítása pedig minden bizonnyal hatékony módszer még a megátalkodott visszaalvók esetében is. Akinek nem okoz gondot reggel kiugrani az ágyból, biztosan furcsállja, hogy valaki ilyen extrém megoldáshoz folyamodik. Ám az app népszerű: bár csak tegnap óta elérhető, már több mint 300-an töltötték le.

Némethi Balázs elmondta, hogy az inspirációt a 9gag.com egyik posztja adta nekik, amely egy hasonló, de valójában nem létező ötletet mutatott be. Mikor ezt meglátták, egyből megtetszett nekik, pláne miután rákerestek és kiderült, hogy még senki nem valósította meg. Így elhatározták, hogy akkor majd ők megcsinálják.

A gyakorlatban a következőképpen működik a dolog: mivel a közvetlen fizetést az Apple szabályzata nem teszi lehetővé, egyfajta kreditrendszerben, előre kell feltölteni az egyenleget. Erre négyféle csomagot kínálnak, a legolcsóbb 2 dollárba, míg a legdrágább 50 dollárba kerül.

Egy szundi ára nagyjából fél dollár (130 forint), tehát ennyivel csökken az egyenleg, ha inkább tovább aludnátok. Egyelőre fixen, később azonban tervezik a rugalmas állíthatóságot, hogy mindenki maga dönthesse el, az adott alkalommal éppen mennyire fontos neki, hogy időben felkeljen.

A befolyt összeget az Apple jutalékának levonása után további fejlesztésekre fordítják. Bár felmerült a jótékony cél is, ezt azonban azért nem tartanák jó ötletnek, mert egyfajta kiskaput kínálna a lustálkodóknak. Elvégre könnyebb rászánni úgy magunkat a plusz alvásra, ha tudjuk, hogy bár fizetni kell érte, de legalább segítünk is vele valakinek. Ezzel pont az app valódi célja sérülne, vagyis hogy minél többeket motiváljon az időben felkelésre.

A Snopy egyelőre csak iPhone-ra elérhető (4s modelltől felfelé), az Androidos verziót februárra ígérik. Ha kipróbálnátok, ingyenesen letölthetitek innen. Sőt a reklámkampányban is segíthettek, amely logikus módon a 9gag-en zajlik: itt tudjátok lájkolni a Snopyt ábrázoló képet, így segítve, hogy a poszt megjelenjen a főoldalon.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

2015. január 7. 14:58 | Haladó, Kezdő, Magyar sikerek