fotó_hvg

Csak a lájkokra vadászik az az oldal, amelyiken megjelent az állandó szombati munkanapról szóló álhír. Az átverés nagyon terjed a Facebookon.

Egy kizárólag kamu információkat tartalmazó, álhírgyártó blogra hivatkozva egyre többen osztják meg a közösségi felületeken, hogy márciustól kötelező munkanap lesz a szombat. A Facebookon tényleg elképesztő sebességgel terjedő oldalon azt írják: “Egy kiszivárgott kormánytervezet szerint minden szombat munkanap lesz, és változik a munka törvénykönyve is. A munkáltatónak kötelessége lesz a szombati munkanapért 50%-os pótlékot fizetni és a szabadságolási szokások is megváltoznak.”

A néhány óra alatt 10 ezer lájkolás/megosztás fölött járó álhírről nagyon gyorsan belátható, hogy kamu: a forrásként megjelölt tudnodkel.blogspot.hu (így, kell helyett kel) című oldalon kizárólag ilyen, átverős híreket találni.

Az oldal mögötti “üzleti modell” a következő: megdöbbentőnek szánt álhírekkel generálják a látogatottságot, a sok látogató pedig több reklámmegjelenítést eredményez, ennek alapján pedig sok pénzt kaszálhatnak az álhírgyárosok.

Forrás: HVG
Fotó: HVG

2015. január 20. 07:58 | Biztonságos internetezés, Kezdő