asp_620_GoogleSecurityBanner

Tíz igencsak hasznos link, amit a Google nem szokott reklámozni, mégis érdemes őket megjegyezni. Milyen nyilvántartást vezet rólad a Google, és ezt hol írhatod felül? Hogyan mentheted le az összes rólad tárolt adatot? Hogy ellenőrizheted, feltörték-e a fiókod? Hasznos linkek a Google-fiókoddal kapcsolatban.

1. Gmail nélküli Google-fiók A közhiedelemmel ellentétben akkor is lehet Google-fiókod, ha nem a Gmailen levelezel. Ehhez erre a speciális linkre kell klikkelned.

2. Nyilvántartanak – de felülírhatod 

A Google mindenkiről létrehoz egy külön profilt a Google +-ban megadott adatai és az alapján, hogy milyen oldalakat látogat, illetve egyéb, az internetes tevékenysége során hagyott “jelek” alapján. Megpróbálják kitalálni, milyen nemű és korú a felhasználó, illetve hogy mi érdekli – hogy ezeknek megfelelően a leginkább személyre szabott reklámokkal bombázhassák.Ezen a linken megnézheted a rólad vezetett Google-adatlapot, és felül is írhatod – sőt, még a személyre szabott hirdetéseket is letilthatod. 

3. Mindent vihetsz, ami a tiéd 

Ha valamiért úgy döntesz, hogy le akarod tölteni, vagy át akarod vinni valahová az összes, a Google rendszerében tárolt adatodat, ez is lehetséges. Az összes névjegy, kapcsolat, kép, videó, levél stb. egyszerűen letölthető innen. Praktikus lehet ez a lehetőség akkor is, ha végleg kiszállsz a Google-univerzumból, és a teljes törlés előtt mentenéd az adataidat. 

4. Jelezheted, ha megloptak 

Tegyük fel, hogy feltöltesz egy szellemes szöveget a Google +-ra, vagy egy vicces videót a kedvenc cicádról a Youtube-ra, és néhány héttel (hónappal) később egy másik felhasználó neve alatt viszontlátod a saját tartalmad, ezen a linken kérheted az adott tartalom eltávolítását

5. Hol voltál, hol nem voltál 

Ha androidos okostelód van, majdnem biztos, hogy szorgalmasan küldi az adatokat a tartózkodási helyedről a Google szervereinek. Ezen a linken megnézheted, merre jártál, sőt, akár le is töltheted ezeket az adatokat. 

6. Minden, amire valaha kerestél 

A Google minden egyes keresést megjegyez, amit valaha is beírtál a keresőjébe, ezeket akár kronologikusan vissza is nézheted ezen a linken. Ugyanígy nyilvántartja azokat a hirdetéseket is, amelyekre kattintottál. 

7. Figyelmeztet, ha elfelejtesz belépni 

Ha 9 hónapon belül egyszer sem lépsz be a Google-fiókodba, a rendszer megszüntet(het)i azt. Ez főleg akkor lehet gond, ha több hozzáférésed van, és az egyiket ritkán használod. Ha képtelen vagy fejben tartani, hogy melyik mennyi ideje pihen, de szeretnéd, hogy semmiképpen ne töröljék egyiket sem, ezen a linken megkérheted a Google-t, hogy időben szóljon.

8. Lefüleli a betörőket 

Az az érzésed, hogy más is használja a Google-fiókodat? Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy valóban feltörték-e, elég erre a linkre kattintani. Itt láthatod azokat az IP-címeket, illetve eszközöket amelyekről beléptek a Google-fiókodba, ha lehetséges, a földrajzi hely megjelölésével, ahol használták azokat. 

9. Ki és mi fér hozzá az adataidhoz? 

Sok weblap és alkalmazás szeretne hozzáférni az adataidhoz, de biztosan csak azok teszik ezt, amelyeknek engedélyezted?Ide kattintva gyorsan ellenőrizheted.

10. Ha minden kötél szakad 

Ez a link elsősorban a Google Apps felhasználói számára lehet fontos. Ha a Google-fiókot tényleg feltörték, ide kattintva lehetőséged van rá, hogy könnyedén visszaszerezd az irányítást.

Forrás: Szeretlek Magyaroszág
Fotó: Szeretlek Magyarország