image (60)

Egy igen hasznos, számítógép-kímélő újdonsággal találkozhatunk a Chrome béta verziójában már most elérhető verziójában.

Köztudott, hogy a Chrome sem a RAM-mal, sem az akkumulátorral nem bánik túl takarékosan. Éppen ezért, azaz hogy egy kicsit tehermentesítse az emiatt túlterhelt notebookokat, a Google egy új funkciót vezet be, ami a böngésző legújabb bétájában már most elérhető, hamarosan pedig mindenkire kiterjesztik.

Ha felkeresünk egy weboldalt, az újdonság automatikusan letiltja rajta a jelentéktelennek ítélt Flash-elemeket (pl. Flash-animációkat), miközben a fontos tartalmakat (mondjuk egy videó lejátszását) változatlanul hagyja. Ha olyan tartalmak esnének áldozatul, amelyekre kíváncsiak lennénk, csak rájuk kell kattintani, és azonnal elindulnak.

A Flash letiltása a Chrome-ban nem újkeletű, a régóta népszerű FlashControl bővítménypéldául éppen erre hivatott. A böngészőújdonság azonban, ahelyett hogy minden elemet letiltana, csak az általa haszontalannak ítéltekkel teszi meg ezt, méghozzá úgy, hogy átlagfelhasználó, a Google szerint, szinte semmit sem fog észrevenni. Viszont gyorsabban fognak betöltődni az oldalak és a Google szerint akár 10-20 százalékkal növekedni fog a laptopok üzemideje.

A Chrome nem béta változata szeptemberben kerül majd a felhasználókhoz.

Forrás: HVG
Fotó: Samsung

2015. június 9. 11:37 | Haladó, Kezdő, Még több informatika