Young boy in bedroom using laptop and listening to MP3 player

A zaklatás jelensége nem új keletű, sok felnőtt még most is fel tudja idézni, hogyan piszkálták osztálytársai gyermekkorában. Míg a “hagyományos” megfélemlítés és piszkálás alatt a játszótéren és az iskolában elszenvedett szóbeli és fizikai bántalmazást értjük, az internet révén a zaklatás nem áll meg az iskolaudvarban, mára tovább folytatódhat az online felületeken is.

A Kaspersky Lab és a B2B International kutatása alapján kiderül, hogy a szülők közel negyede érzi úgy (22 százalék), nem tudja figyelemmel kísérni gyermeke online tevékenységét, és közel a fele (48 százalék) aggódik amiatt, hogy gyermeke kiberzaklatással szembesülhet.

Az online közösségi oldalak (Facebook, Instagram, Twitter) által életünk online és offline részei egyre inkább összefonódnak: a zaklatás nem fejeződik be a játszótér vagy az iskola elhagyásával.

Csakúgy, mint a gyermekek önvédelemre tanítása, nem kevésbé elhanyagolható, hogy megtanítsuk nekik a technológia felelősségteljes használatát. David Emm biztonsági kutató szerint a gyermekek empatikus érzékét fejleszteni kell az internetes kommunikáció során csakúgy, mint a az életben. “Ez csökkentheti annak a valószínűségét, hogy részt vegyenek számítógépes bűnözésben vagy internetes zaklatásban. Továbbá az is fontos, hogy már a korai éveikben megértsék, néhány online tevékenység veszélyforrás lehet” – fejti ki.

Bár az internetes zaklatás nem jár fizikai erőszakkal, kutatások bizonyítják, hogy az online zaklatás még intenzívebb, mint a hagyományos megfélemlítés, az alábbi okok miatt:

• Anonim. Mivel az internetes zaklatás arctalan maradhat az anonim internetes környezetben, így nehezebb megállapítani és bebizonyítani, végső soron ki is a felelős. Ez azt is jelenti, hogy a zaklatók kevésbé hozhatók összefüggésbe az okozott sérülésekkel és a következményekkel, amelyeket tolakodásuk maguk után von.

• Nehéz a menekülés. A legtöbb ember ma már rendelkezik internet-hozzáféréssel, és az összes megalázó online felületen lévő információ elméletileg bármikor, bárki számára elérhető.

• Állandó elérhetőség. Egyre nehezebb elmenekülni a támadások elől, mert az áldozatok számítógépeken és okostelefonokon keresztül mindig és mindenhol elérhetőek.

Sajnos a szülők csak ritkán vannak tudatában a gyermekeiket érintő internetes zaklatásoknak, mivel az esetek többségében a gyerekek nem is beszélnek róla. Minél többet tudunk meg a zaklatásról, okairól és lehetséges módozatairól a mai társadalomban, annál hathatósabban képesek leszünk megakadályozni őket.

Forrás: hirado.hu

 

 

2015. június 1. 11:21 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő