?????????????????????????????????????????????

A Microsoft által kiadott rendkívüli frissítés az operációs rendszer szinte minden közkézen forgó verzióját érinti, még a meg sem jelent Windows 10-et is. Veszélyes hibát javít, amelyet kihasználva mások is hozzáférhetnek mindenhez, ami a számítógépen van, akár távolról is.

Nem várta meg a Microsoft a minden hónap második keddjén esedékes augusztusi napot, inkább a menetrendtől eltérve, rendkívüli frissítést adott ki egy biztonsági résre. A problémát egy látszólag teljesen veszélytelen helyen észlelték, az operációs rendszer OpenType betűtípusokat kezelő részén. Ezzel együtt veszélyes résről van szó: a szoftverhibát kihasználó támadó távolról teljesen átveheti a hatalmat a számítógép felett.

A frissítés rendkívüli kiadását nem csak a veszély súlyossága indokolja, hanem az is, hogy a probléma szinte minden Windows-verzió felhasználóját érinti. A szoftverfrissítést a Windows Vistára, Windows 7-re, Windows 8-ra, Windows 8.1-re, Windows RT-re, a Windows Server 2008 és 2012-re, illetve a kereskedelmi forgalomban még meg sem jelent, de már kész verzióban, magyar nyelven is elérhető Windows 10-hez is kiadták.

A mostanra mindenkihez eljuttatott frissítés telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség.

Forrás: HVG

2015. július 22. 14:57 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő