image (76)

A kicsi, a nagy, a hatalmas viszonylagos fogalmak. Az alábbi weboldal látványosan mutatja meg, mi mekkora. Az egészen parányi elemi részecskéktől kezdve az áttekinthetetlenül nagy galaxisokig minden a világegyetem része. A The Scale Of The Universe 2 oldalon látványos, interaktív formában tapasztalhatjuk meg, milyenek a méretek a világmindenségben. legyen szó élőről, élettelenről.

Az oldalra fellépve nincs más dolgunk, mint a Start gombra kattintani, majd az egerünk görgőjével befelé vagy kifelé haladni a képből, attól függően, hogy a kisebbek vagy a nagyobbak felé akarunk-e haladni (ezt egyébként a kép alatt látható csúszkával is megtehetjük).

image (75)

Ahogy haladunk kifelé, egymás után törpülnek el az objektumok, majd megjelennek egyre nagyobb kísérőink, a bolygók, majd a galaxisok. Valamennyi képnél láthatjuk, hogy milyen méretekben (hány méterben) kell gondolkoznunk.

Ha a kép bármelyik objektumára kattintunk, nemcsak a pontos méretét láthatjuk, hanem még rövid leírást is olvashatunk róla. Az interaktív oldal nemcsak szórakoztató, hanem kitűnő és játékos oktatóeszköz, akár még így, nyáron is.

Forrás: HVG
Fotó: Michael Huang

2015. július 8. 07:08 | Haladó, Kezdő, Még több informatika