image

A teljesen magyar nyelvű Sleep as Android rengeteg segítséget ad, és mivel egyáltalán nem mindegy, hogy eleget alszunk-e, az ideális lefekvési időt jelző értesítést említjük meg elsőként. Ez az időpont változik, ahogy a szolgáltatás figyeli alvási szokásainkat. Ha lefekvéshez készülünk, a plusz jellel be lehet állítani új ébresztés(eke)t, de ezzel nincs vége a hasznos funkcióknak.

Az elalvásban is segít az alkalmazás, kérhetünk például álomba ringató dallamokat és hangokat, de akár bárányokat is számolgathatunk. Alvás eőtt a képernyő alján látható ikonokkal érdemes megadni, hogy milyen hatások után feküdtünk le (pl.: sportolás, késői étkezés, alkoholfogyasztás, stressz, stb.), ezeket egyértelmű ikonok jelzik, amelyeket meg kell érinteni. Ha pedig például kifejezetten sokat ettünk lefekvés előtt, akkor kétszer kell megnyomni az étkezés ikont, de minden más lehetőségnél is működik a dupla érintéses nyomatékosítás.

A legfontosabb rész alvás közben jön: a mobilt érdemes töltőre dugva ágyon hagyni éjszakára a mobilt, hiszen az ágy apró mozgásából is érzékeli a rendszer, hogy épp kikerültünk a mély alvási fázisból.

A beállított ébresztő pontos idejét ennek fényében változtatja is az app, hiszen akkor a legjobb hallani az ébresztőt, amikor nem ilyen REM-fázisban vagyunk. Mély alvási fázisból ébredve ugyanis azt sem tudjuk hol vagyunk, és csak a szundi gombot nyomjuk, amelyet természetesen itt is be lehet állítani.

Az alkalmazás azt is érzékeli, ha zajos volt az éjszakai környezet, sőt még a horkolásunkat is hallja, amiből hangjelzéssel meg is próbál kizökkenteni, ha ezt kérjük.

Hogy biztosan felébredjünk, kérhetünk matematikai feladatot az ébresztőhang leállításához, vagy például azt, hogy QR-kódot olvasson be, amelyhez ki kell kelni az ágyból és elmenni a lakás lehetőleg minél távolabbi pontjához és beolvasni. A fürdőszobában állva már nyilván kevesebb az esélye, hogy visszafekszünk.

Természetesen az alvásról statisztikát is kapunk, amelyeket az alvási fázisokból számol ki az app, százalékosan mutatja mennyire volt pihentető az alvásunk, valamint az előző este megadott tényezőket (túlzásba vitt vacsora, alkoholfogyasztás, zaj stb.) figyelembe véve látjuk, hogy mi az amiről például le kell szoknunk, hogy jobban és többet aludjunk – ellenben súlyos következményekkel kell szembenéznünk.

Forrás: HVG
Fotó: Urbandroid Team

2016. január 21. 16:04 | eEgészségügy, Haladó, Kezdő, Még több informatika