1280

Az Erzsébet-programra pályázni bonyolult volt, és a nyertesek dolga sem egyszerű. Nem konkrét összeget kapnak, hanem lehetőséget. Ebben is segítenek az eMagyarország Pontok.

Az Erzsébet-programra úgy pályáztam, hogy a Délmagyarország Csörög rovatában kértem segítséget – mesélte el lapunknak a nyugdíjas Gálné Anna. – A Somogyi-könyvtárban segítettek. Most az értesítés is megérkezett, hogy nyertem, de megint megállt előttem a víz. Korábban kártyára kaptuk az elkölthető pénzösszeget, amiből gazdálkodhattunk. Ezúttal négyoldalas tájékoztatót kaptam, de összeg nem szerepel rajta. Csak az, hogy 5 ezer forint önerőt kell befizetnem – magyarázta olvasónk.

A kormányablakok és az eMagyarország Pontok segítenek a pályázattal kapcsolatos e-mailek elolvasásában és a helyfoglalásban. Ilyen ePont a szegedi Somogyi-könyvtár és néhány fiókja, de a hálózat több tagja is rendelkezésre áll. Bár a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a pályázatírás idején egyszerűsítette a rendszert, mégis bonyolultnak találták a szépkorú olvasók (2016. február 25.: Kemény dió interneten pályázni Erzsébet-programra).

Akkor az is kiderült, hogy az eddigiektől eltérően a jelentkezési határidő után egy hónapon belül, vagyis március végéig értesítik a jelentkezőket az eredményről. A szegedi Somogyi-könyvtár eMagyarország Pontja folyamatosan segíti azokat a nyugdíjasokat, akik náluk adták fel a pályázatukat. Szerdán Fehér Imréné Marika érdeklődött, de nem kapott még értesítést. Ha nyer, Gyulára utazna szíve szerint. Hődör Zoltán és felesége sem kapott még választ. Tavaly későn jelentkeztek, és már csak a budai Várban található Magyarok Házában találtak megfelelő szállást decemberre. Idén fürdőbe mennének, Hajdúszoboszlóra vagy Zalakarosra. Tapasztalták, hogy az Erzsébet-program honlapján ár nincs, de nem is azt kell figyelni. A lefoglalható helynél ugyanis csak olyan lehetőségeket tüntetnek fel, amik beleférnek a megszabott keretbe. Egy hajdúszoboszlói szállodában például a nyugdíjas „erzsébetesek” június 13-áig, illetve szeptember 2. és december 30. között tölthetnek el 5 napot, azaz 4 éjszakát hétfőtől péntekig. Ha hétvégére mennének, péntektől hétfőig 4 napot, vagyis 3 éjszakát maradhatnak, félpanzióval. Az idegenforgalmi adót, ami fejenként nagyjából 1000 forint, készpénzben kell kifizetniük.

Forrás: Délmagyar
Fotó: Délmagyar