lorem-ipsum (1)

Rengeteg helyen jönnek elő a neten ezek a latinnak tűnő mondatok. Elmondjuk, honnan erednek és miért használják őket. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit…

Ha jártatok már olyan honlapon, ami feltöltés alatt áll, vagy próbáltatok leszedni valamilyen dokumentumsablont, akkor biztosan találkoztatok a Lorem ipsum szöveggel. De vajon miért használják ezt a latinnak tűnő mondatokat és van-e egyáltalán értelme a Lorem ipsum szövegnek?

A lorem ipsum (röviden: lipsum) szöveget általában a nyomdászatban és az informatikában használják a betűtípusok, a tipográfia és az elrendezés bemutatására. E szöveg nagyszerűsége abban rejlik, hogy a benne található betűk és betűközök kombinációja kitűnően bemutatja a különböző betűtípusok fontosabb jellemzői, például a betűk vastagságát és mintáját. A Lorem ipsumot erre a célra elsőként egy máig ismeretlen nyomdász használta az 1500-as években.

Jó, de mit jelent ez a szöveg?

A Lorem ipsum Cicero, A legfőbb jóról és rosszról című latin művének elhalandzsásított változata.

Cicero eredeti bekezdése így kezdődik: Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit. („Senki sem szereti a fájdalmat önmagáért, vagy törekedik hozzájutni és részesedni benne csak azért, mert az fájdalom…”)

Az eredeti mű bekezdéseit és szavait véletlenszerűen összeválogatták, így jött létre a Lorem ipsum szöveg. Ti is láthatjátok, hogy helyenként értelmes szavakat vágtak ketté, máshol pedig pont hogy egyesítették az egymást követő szavak szótagjait, illetve hagytak benne értelmes mondatrészeket is.

Vagyis ebből következik, hogy a kitöltőszövegnek nincs értelmes jelentése, sokszor még a szavaknak sem (például az elit és az ullamco sem jelent semmit). A Lorem ipsum tehát tulajdonképpen csak latin halandzsa. A szabványos Lorem ipsum szövegnek mára már sok változata létezik. Van olyan, ami nagyon kevéssé hasonlít az eredetire, és van olyan is, amit kiegészítettek a ritka, illetve latinból hiányzó betűkkel, úgymint k, w és z.

Így írják a szabványos Lorem ipsum szöveget:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

És miért volt szükség pont erre az értelmetlen szövegre?

Biztosan ti is tapasztaltátok már, hogy ha értelmes mondatokból álló példaszövegre néztek, akkor önkéntelenül is elkezditek olvasni. Az embereket megzavarja az olvasható szöveg, és kevésbé koncentrálnak a kinézetére. Tehát a Lorem ipsumot azért használják, hogy ebben az esetben a szöveg megjelenésére és a betűtípusra koncentráljatok, ne pedig a tartalomra.

Ha szeretnétek magyarosan hangzó halandzsa szöveget gyártani, akkor használjátok a Lórum ipse szöveggenerátor, ami nyelvtanában a magyar nyelv szabályait követi.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu 
Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu