Firewall system. Computer Network.

Az informatikus szemüveges, kopasz, kockás inget hord és papucsban jár – a legtöbben így képzelik el az informatikusokat. Tévesen. Az IT ma már nem csak a furcsa öltözködésű férfiak játszótere. Sok a nő is, példa erre Mári Zsuzsanna, aki egy nemzetközi telekommunikációs vállalat munkatársa.

Legutóbb egy óbudai általános iskolában tartott előadást. Célja, hogy lerombolja az informatikusokról kialakult sztereotípiákat.

– Ugye, amint láthatjátok, én is informatikus vagyok, és nem kopaszodok, nem vagyok szemüveges, nem kockás ingben és papucsban járok. Ami azt jelenti, hogy az informatikusok nem csak kockák lehetnek – mondta az óbudai iskolában tartott előadásán a diákoknak Mári Zsuzsannna, a Magyar Telekom IT fejlesztési menedzsere. A különleges órán a diákok kisfilmeket néztek meg, beszélgettek, különböző szituációkat elevenítettek fel. Ezekből kiderült, hogy az informatika az élet minden területén megtalálható.
Lehet még újat mutatni a fiataloknak

A Legyél te is informatikus! elnevezésű pályaorientációs programot a Magyar Telekom és T-System Magyarország indította azért, hogy bemutassa az informatika sokszínű, szerteágazó és izgalmas világát. A 45 perces foglalkozások alatt a fiatalok megismerhetik az informatikai munka örömeit, a programozás, a fejlesztés világát, inspirálva ezzel a diákokat arra, hogy ebben az irányban tanuljanak tovább.

– Közel 200 előadást tartottunk már, és 10 ezer gyerekhez jutott el az anyag. Mindig igyekszem a közönséghez igazodni, így sikerül olyan példákat hoznom, amely tetszik nekik és a szívüknek kedves. Azt látom, hogy sokszor sikerül meglepnem őket – mondta Mári Zsuzsannna.

Az óbudai Zipernowsky Károly Általános Iskolában nemcsak az ilyen és ehhez hasonló programokkal népszerűsítik az informatikát. Nemrég sikeresen pályáztak, így hamarosan szakkört indítanak.

– A tavalyi tanévben közel másfél millió forintot nyert az iskola a nemzeti tehetséggondozó program keretében. A Talentum programon a gyerekek teljesen gyakorlati módon közelíthetik majd meg az informatikát, robotépítés és külön szakkör keretében – mondta Horváth Bors Rudolfné intézményvezető.

Felér egy idegennyelvvel

Hiába vesz minket körül a digitális világ, az egyetemi felvételi jelentkezések nem ezt tükrözik. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének felmérése megállapította: a felsőoktatásba jelentkező diákok 42 százalékánál a szülők mondják meg, milyen irányban érdemes továbbtanulni. Így még mindig a jogász, a közgazdász, az orvos, és a mérnök szakok szerepelnek a legnépszerűbb képzések között. Pedig az informatika ma már biztos megélhetést biztosít.

– Nem nagyon tudnánk olyan szakmát mondani, amelybe az informatika ne tört volna be. Ha azok, akik valamilyen szakmát választanak, még informatikai tudással is kiegészítik az addig meglévő tudásukat, akkor egészen biztosan piacképes tudással rendelkeznek majd. Sokkal jobban tudnak majd elhelyezkedni, mint azok, akik csak egy adott szakmát ismernek, informatikai tudásért pedig máshoz kell fordulniuk – mutatott rá Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója.

Hozzátette: az informatika egy általános platform, ez egy közös nyelv. Aki ezen a területen jól tud beszélni, vagy jól tud informatikai problémákat megfogalmazni, megoldani, annak biztos, hogy lesz állása, és biztos, hogy izgalmas lesz az, bármilyen terület iránt is érdeklődik.

Szakemberek szerint ugyanakkor nemcsak a fiataloknak, mindenkinek fontos, hogy nyitottabbá váljon a digitális világra, ugyanis becslések szerint tíz éven belül csak a megfelelő informatikai írástudás birtokában lehet majd boldogulni.

Forrás: hirado.hu

2016. szeptember 28. 10:57 | Haladó, Kezdő, Nők és infokommunikáció