business man holding smartphone connected browsing internet worldwide

Alapesetben mindenki felár és időbeli korlátozás nélkül telefonálhat az EU-ban külföldön is, de a szolgáltatók is kaptak némi biztosítékot a visszaélések elkerülésére.

Ahogy korábban az Európai Bizottság (EB) elnöke bejelentette, ma az EB újra megtárgyalta a roaming eltörlésének ügyét, ugyanis a korábbi javaslatot a kritikák hatására kénytelenek voltak visszavonni.

A kiadott közlemény szerint „új megközelítésre” jutottak, mivel az illetékes vezetők (Andrus Ansip, az egységes digitális piacért felelős alelnök, illetve Günther H. Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos) közölték, hogy a most elfogadott javaslattervezet szerint 2017 június 15-től (bizonyos, a visszaélések megakadályozására bevezetendő korlátozásokkal) valóban eltörlik a barangolási díjat, vagyis a felhasználók az Európai Unió területén külföldön is a hazai tarifát fizetve telefonálhatnak.

A javaslat két fő pillérre épül: az egy adott országban huzamosabban élő átlagfelhasználók sehol se fizessenek barangolási díjat, illetve a szolgáltatók kapjanak biztosítékot arra, hogy senki nem élhet vissza ezekkel a lehetőségekkel.

Ellenőrzési lehetőség

Ez utóbbi érdekében a szolgáltatók ellenőrizhetik az utazók tevékenységét, hogy a használati szokások alapján kiszűrjék azt, ha valaki nem a megszokott módon telefonál külföldön. Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy ne fordulhasson elő, hogy az uniós polgárok elmennek SIM-kártyát vásárolni egy olyan országba, ahol az a legolcsóbb, majd később nem térnek oda vissza – a korlátlan ingyenes roamingot csak az veheti igénybe, akinek „szoros kötődése” van az adott országhoz (ide beleértendők az ingázók vagy az ösztöndíjas diákok is). Ahogy Ottinger mondta, azt szeretnék elkerülni, hogy egy Dublinban élő polgár Londonba egy lett kártyával telefonáljon, így az ír díjszabásnak csak a 15 százalékát fizetné.

Ennek ellenőrzésére figyelhetnék a használatot, pl. azt, hogy az előfizetőnek nagyobb a roaming-forgalma, mint a hazájában mérhető vagy mondjuk több SIM-kártyát használ roamingoláshoz stb. Amennyiben a szolgáltatók ilyen gyanús, visszaélésre utaló magatartást észlelnek, akkor kivethetnének egy minimális roamingdíjat (a javaslat szerint négy eurócentet hívásonként, egy eurócentet sms-enként, illetve kevesebb mint egy centet megabájtonként). Ha a felhasználó ezt vitatná, akkor egy most még nem tisztázott eljárás során panaszt emelhetne.

A javaslatban – igen vázlatosan – az is szerepel, hogy ha egy adott piacon nőnek az árak vagy egyéb kedvezőtlen gazdasági hatások tapasztalhatóak, akkor a szolgáltató – a hazai távközlési felügyelet engedélyével és felhatalmazásával – ideiglenesen felfüggesztheti az ingyenességet, és alkalmazhatja a fent említett plusz díjakat.

A szabályozásnak a hivatalos ügynökség és tanácsadó testület (Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testület – BEREC).) visszajelzése után kialakított végleges szövegét várhatón ez év december 15-én fogadják majd el.

 

Forrás: IT Café

2016. szeptember 22. 16:11 | eDemokrácia, Haladó, Kezdő, Még több informatika