A keyboard with a red button - Online Shopping

Veszélyes a karácsonyi vásárlás az Interneten? A Kürt biztonsági szakemberei csokorba gyűjtötték, hogy laikusként is miként van mód a védekezésre.

Kinek a fejében nem fordult meg, hogy valóban biztonságos-e, ha a bankkártyánkat ismeretlen helyeken használjuk? Remélhetjük-e, hogy ha az adott terméket kifizettük, az árut megkapjuk, s ezen felül több pénz nem fog a bankkártyánkról eltűnni?

E témában számos rémtörténetet hallani, sokan ezért is választják inkább a sorban állást. Most, a karácsonyi roham végső hajrájában jó tudni, hogy bár a netes vásárlás valóban nem veszélytelen, de ha körültekintők vagyunk, elkerülhetjük a katasztrófát és garantáltan kerül ajándék a karácsonyfa alá.

A weboldal címe és a banki kapcsolata

Önmagában a webhely is sok információt adhat a felhasználónak. A böngészőben bárki megnézheti, hogy a weboldal címe https:// jelekkel kezdődik-e?

Ha igen, azt jelenti, hogy a webhely rendelkezik tanúsítvánnyal. Ennek megléte igazolja, hogy az adott oldalt valóban az a vállalat üzemelteti, akitől vásárolni kívánunk.

Ha a https egy piros ferde vonallal áthúzott, azt jelenti, hogy a tanúsítvány nem megbízható forrást jelöl, mely aggodalomra ad okot, hisz nem igazolható az üzemeltető megbízhatósága. Ekkor a vásárlás NEM javasolt!Magyarországon számos webáruház banki szolgáltatóval szerződött (például OTP, CIB), így ezek a fizetőhelyek valóban biztonságosnak tekinthetők, hiszen ilyenkor a vevő adatai nem kerülnek az eladóhoz, azokat a banki rendszer azonosítja és hagyja jóvá a vásárláskor.

Minden adat – kártyaszám, név, lejárati dátum -, amit kiszolgáltatunk, rajta van a bankkártyán. Számos weboldalon a kártya hátulján található biztonsági kódot is kérik. Az internetes vásárlásoknál más adatok megadása nem szükséges.

Kiemelten fontos, hogy ahol PIN-kódot, esetlegesen személyes adatokat kérnek, ott gyanakodni kell és nem szabad megadni azokat.

A legtöbb bank beiktat egy plusz biztonsági kört, például egy sms-ben kapott kóddal jóvá kell hagyni a tranzakciót. Aki teheti, állítsa be ezt a szolgáltatást bankjánál. Emellett a bankok kínálnak virtuális hitelkártyákat is. Ezeken nincs pénz, csak a vásárlás pillanatában kell ráhelyezni a megfelelő összeget.

Ha külföldről szeretnénk vásárolni

Egyre elterjedtebbek az olyan külföldi szolgáltatók, mint a PayPal. Egy ilyen szolgáltató beépül a webáruház és a fizetési tranzakció közé, ezzel újabb azonosítási kört iktatva be a vásárlási rendszerbe.

Ez ismét egy olyan biztonsági szint, amiben megbízhatunk. Ha külföldi webáruházban találtuk meg az ajándékot, a legtöbb, amit tehetünk, hogy megnézzük, az oldal össze van-e kötve internetes fizetési szolgáltatóval, például a fent említett PayPal-lal, illetve figyelünk arra, hogy a webhely rendelkezik-e tanúsítvánnyal, mellyel igazolhatóan biztonságos a forrás.

Mit kell tenni, ha mégis visszaélés áldozatai lettünk?

1. Azonnal jelezni kell a bankunknak, hiszen ők tudják kivizsgálni a jogtalan kártyahasználatot.
2. A kártyát rögtön le kell tiltani.
3. Amennyiben jogtalan kártyahasználat történt, feljelentést kell tennünk a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A rendőrség nyomozást indít, melyben az összes érintettől összegyűjti az elérhető bizonyítékokat az eljárás lefolytatásához. Noha létezik „digitális adatnyomozás” mint szolgáltatás, de ezt a bankoknál az adatkezelési szabályozások okán csak hivatalos szervek kezdeményezhetik.

Forrás: hirado.hu

2016. december 19. 10:55 | eGazdaság, Haladó, Kezdő