30646

Egyre több karácsonyi ajándékot rendelnek meg az emberek online ahelyett, hogy a plázákban taposnák egymást a tömegben. Sokan azonban ész nélkül nyomkodják a ‘kosárba’ gombot, és nincsenek tisztában a szállítási díjakkal, határidőkkel, és meglepődnek, ha valami után ne adj’ Isten vámot kell fizetni. Összegyűjtöttük, mit kell tudni az internetes vásárlásról ahhoz, hogy itt is megúszd az idegeskedést, és ne érjenek meglepetések.

Egyre több ajándékot rendelünk meg karácsonyra az interneten, aztán csodálkozunk, ha véletlen valami többe kerül, mint amire számítottunk, nem érkezik meg időben, nem úgy néz ki, mint a képen, vagy rossz a mérete. Az online ajándékbeszerzés is csak akkor kímél meg a karácsonyi vásárlás kínjaitól, ha ésszel csinálod, ezért összegyűjtöttünk pár tippet és jó tanácsot ahhoz, hogy minden időben és kellemetlen meglepetések nélkül kerüljön a fa alá.Legyél céltudatos!

A legjobb, ha előre pontosan kitalálod, hogy egy adott körben kinek és milyen ajándékot keresel, és mekkora kereted van erre. Akkor célszerűen böngészheted az oldalakat, és nem fogsz felesleges cuccokat pakolni a kosaradba, amikkel magadat ajándékoznád meg. Néha így is beindul az impulzus-vásárlás, de akkor legalább a fizetés előtt nézd át még egyszer a kosár tartalmát, és ha kell, szelektálj!

Célszerű emellett a kiválasztott termékek után futni még egy kört a Google-ön, hogy megnézd, máshol gyorsabban, olcsóbban hozzájuk juthatsz-e. Ilyenkor érdemes kutatni kicsit az aukciós oldalakon is, hátha szerencséd van.

Ismerd meg a webáruházat!

Mielőtt otthagyod valahol a pénzed, tájékozódj kicsit az áruházról. Nézd meg a bolt szabályzatát, szolgáltatásait, ismerd meg a járulékos költségeket, garanciákat, minimális rendelési keretet, szállítási határidőket, és az átvételi lehetőségeket. Egy számodra teljesen ismeretlen webshop után a közösségi oldalakon is érdeklődhetsz, hátha volt már ismerőseidnek tapasztalata az áruházzal, de a Google is jó barátod.

Legyél tisztában a költségekkel!

Egy webáruházban elsőre nagyon kedvezőnek tűnhetnek az árak, de a fekete leves a szállítási költségeknél jön, vagy akkor, ha nem adták hozzá az ÁFÁ-t, a csomagolás díját, és hasonlókat. Magyarországon belül általában olcsóbb a szállítás, és gyakran személyes átvétellel is megoldhatod a dolgot, de van, ahol csak drágább postaszolgálatok viszik ki a csomagokat. Külföldi áruházak esetében szerencsére sokszor belekalkulálják az árakba a sztenderd szállítási költséget, így azért nem kell fizetned, viszont az expressz vagy prémium házhozszállításért már igen.Ha nem ingyenes a szállítás, általában nem éri meg csak egyetlen terméket rendelni egy alkalommal, ezért inkább szedd össze egyszerre azokat, amikre szükséged lesz.  Ráadásul sok helyen előfordul, hogy bizonyos összeg felett elengedik a szállítási díjat.

Kell-e vámot fizetni?

Külföldről történő vásárláskor felmerülhet a kérdés, hogy kell-e a csomagok után vámot és más járulékokat fizetni. Az EU-ból érkező rendelések után nem kell fizetni, az EU-n kívüli országokból érkező csomagoknál viszont előfordulhat, jelenleg a következő szabályok vannak érvényben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vámmentességet meghaladó, de alapvetően alacsony összegű rendelések után általában nem kérnek járulékfizetést, inkább az elektronikai eszközök, és nagyobb kiadások esetén kell erre számítani. A nagy webáruházak gyakran segítenek abban, hogy biztosan elkerüld a vámot, kisebb összeg fejében például rányomhatnak egy ajándék matricát a csomagra, de az is bevett szokás, hogy a gyorsaság és a vámmentesség érdekében a hozzád legközelebb eső országból postázzák a rendelést.

Megérkezik időben?

Ha szeretnéd, hogy karácsonykor tényleg a fa alatt legyen a kiszemelt ajándék, mindig időben add fel a rendelést, ne az ünnep előtt 5 nappal. Sok webáruház pontosan kiírja azt az utolsó dátumot, amikor még biztosítani tudják, hogy karácsonyra megérkezik a rendelés. Jó az utolsó online vásárlásokat pár héttel karácsony előtt lerendezni, főleg, ha nem Magyarországon belül intézed őket.

Amerikából és Ázsiából általában 2-3 hét az átlagos átfutási idő, de ennél több is előfordul, Európából pedig akár 1 hét alatt is megérkezhet a csomag. Természetesen, ha ezeken gyorsítani akarsz expressz szállítást kell kérned. A kézbesítési időbe mindig számold bele azt is, amíg elkészítik a csomagodat, ami általában 24 órán belül megtörténik, de akár az 5 napot is meghaladhatja.Kövesd a postázási folyamatot!

Ha több helyről is vársz postát, akkor legyél tisztában vele, minek, mikor kell megérkeznie. A webáruházak a felhasználói fiókodban, vagy e-mailben jelzik, hol tart éppen a rendelésed, és arról is tájékoztatnak, ha összeállt a csomag és postázták. A rendelések szoktak kapni egy hosszú postai kódszámot, ami alapján különböző platformokon követni lehet az útjukat. Ha fájdalmasan sokat késik egy csomag, jelezd a webáruház ügyfélszolgálatán és megindulhat a keresés. Ilyenkor jó, ha tisztában vagy azzal, jelent-e a késés visszafizetést vagy kedvezményt, és mi van akkor, ha elveszett a küldemény.

Ha napközben általában nem vagy otthon, inkább kérd a munkahelyi címedre a kézbesítést, így nem kell később a postára rohangálnod a csomagért. Ha menet közben észreveszed, hogy rossz címet adtál meg, általában a postázásig még javíthatod a hibát, de utána is szokott lenni megoldás.

Figyeld az akciókat!

A webáruházak gyakran akcióznak, legyen szó ingyenes kiszállításról, vagy tematikus akciós napokról. Ha kérsz tőlük hírlevelet, akkor biztos lehetsz benne, hogy eljut hozzád az infó, de vannak olyan dátumok, melyeket jó, ha pirossal bekarikázol a noteszedben.Black Friday – Ez a nap az Egyesült Államokban a hálaadást követő péntek (ez most november 29-én lesz), ami megnyitja hivatalosan is az ünnepi szezont. A boltokban hatalmas akciók vannak ,és akár 90%-kal is olcsóbban juthatsz hozzá egyes termékekhez. Egyre több országban hagyománnyá válik a Balck Friday, hazánkban is találkozhatunk már vele (még ha néha el is tévesztik az üzletek, melyik nap is kell leárazni), és természetesen a webáruházak is elhalmozzák akciókkal a vásárlókat. Sok helyen akár egész hétvégén át vagy egy héten keresztül is tart a leárazás.

Cyber Monday – Ez a Black Fridayt követő hétfő (azaz idén december 2.), az internetes vásárlás egyik legfontosabb napja, ilyenkor ugyanis kifejezetten a webáruházak akcióznak, meghosszabbítva így a fekete pénteket.

Forrás: SocialDaily

2013. november 13. 14:27 | Digitális írástudás, Kezdő