41444

A filmszakma ötven feltalálóját, fejlesztőjét díjazták a digitális mozizásban elért újításukért. A Beverly Hills-i tudományos-technikai Oscar-gálán három magyar szoftverfejlesztő is díjat kapott. A programot három grafikus tervezte meg, akik Új-Zélandon egy filmstúdióban dolgoztak vele, s a korábbi referenciák alapján ők keresték meg Kőhegyi Csabát és társait a megvalósítással.

A filmszakma ötven feltalálóját, fejlesztőjét díjazták a digitális mozizásban elért újításukért, az idei kitüntetett között magyarok is vannak – Madjar Tibor, Kőhegyi Csaba és Major Imre egy 3D-modellező szoftver fejlesztéséért kapott elismerő oklevelet. Egyikükkel, a nyíregyházi Kőhegyi Csabával a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsora készített interjút. Kőhegyi Csaba elmondta: a 3D-modellező szoftverrel tárgyak, élőlények modelljét lehet számítógépen elkészíteni.

Hasonló programok léteztek már korábban is, de a felhasználók elégedetlenek voltak velük, olyat szerettek volna, amely egy átlagos grafikus számára is könnyen kezelhető. A program másik előnye, hogy használata azt az érzést kelti a felhasználóban, mintha valódi agyaggal dolgozna, magyarázta Kőhegyi Csaba.

A programot számítógépes videojáték gyártók, illetve filmstúdiók is használhatják, ezzel készítik el a filmekben szereplő modellek digitális változatát, a videojáték gyártók pedig a játékokban szereplő modelleket. Használták a Kingkong filmhez, az Avatarhoz, a Harry Potterhez, a Pi életéhez, és nagyon sok Disney és Pixel animációs filmhez is.

Kőhegyi Csaba elmondta: tavaly év végén keresték meg az Amerikai Filmakadémiától, hogy néhány kérdést tegyenek fel neki a szoftverrel kapcsolatban, január első hetében pedig arról kaptak értesítést, hogy nekik ítélték az Oscar-díjat. A vacsorával egybekötött díjátadó február 15-én volt Beverly Hills-ben, egy elegáns szállodában.

Forrás: hirado.hu

2014. március 7. 07:58 | Kezdő, Magyar sikerek