65043

Először 2002-ben emlékeztek meg május 18-án az internet világnapjáról, tehát igen fiatal világnapról beszélhetünk. Az internet világnapját a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepeljük. A felhívás célja elsősorban az, hogy a fejlődő országokba és minden lefedetlen területre is eljusson a világháló.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy az internet eredete egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, mely katonai fejlesztések civil szférába való átszivárgásával kezdődött. Abban az időben merült föl ugyanis az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei működőképesek maradnak. Dwight D. Eisenhower elnök – a szovjetek űrversenybeli sikereit ellensúlyozandó, a Szputnyik–1 fellövésének hírére – elrendelte a DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) felállítását, amely a kutatásokat azután finanszírozta. Kidolgoztak egy több központú, hálózati kommunikációs rendszert, mely a mai TCP/IP szabvány ősének tekinthető. Ezen az elven kezdett működni 1969-ben az ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), és a katonai felhasználásokon kívül az adattovábbítás további kutatásra szolgált, de egyes egyetemek, katonai bázisok és kormányzati laboratóriumok kutatói is használták elektronikus levelezésre, fájlok cseréjére és távoli bejelentkezésre egymás számítógépei között.

A mai társadalom életét alapjaiban változtatta meg az internet felvirágzása, minden információ felfoghatatlanul gyorsan áramlik, azonnal és ingyen elérhető vált. Ma már nem csak a munkánk nagy részét végezzük az internet segítségével, de ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot rokonainkkal, barátainkkal, és a netes párkeresés is elfogadott, bevett szokássá vált.

Álljunk meg néhány percre és gondolkodjunk el azon, hogy mit is jelent számunkra a világháló. Mit jelent a munkánkban és mit jelent nekünk magánemberként? Mennyi időt vesz el az életünkben más dolgoktól – és mennyi időt nyerünk általa, ha jól használjuk? Mennyiben változtatta meg az életünket? De ami a legfontosabb: mi hogyan tudunk változtatni a segítségével azokon a dolgokon, amiken változtatni kell?

Forrás: Style magazin

2014. május 19. 09:02 | Digitális írástudás, Kezdő