66996

Élesben is sikerrel vizsgázott a Magyar Vöröskereszt új, eltűnt személyek felkutatását segítő mobilalkalmazása. Egy idős férfit találtak meg az applikáció segítségével hétfő hajnalban, Pilis külterületén.

Nincs egy hónapja, hogy a Magyar Vöröskereszt és a Telenor bemutatta az eltűnt személyek felkutatásában segítséget nyújtó új mobilalkalmazását, máris sikerült megtalálni vele egy eltűnt idős bácsit. A 76 éves férfi még vasárnap tűnt el Pilis külterületén, eltűnését családja jelentette be a rendőrségen.

A keresésbe a Magyar Vöröskereszt alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat hétfőn hajnali egy órakor kapcsolódott be szakembereivel és mentőkutyáival. A keresésben részt vevő közel 20 személy munkáját a rendőrség koordinálta. Azoknál, akiknél volt okostelefon, letöltötték az új alkalmazást, így az applikáció segítségével folyt a keresés. Végül az idős bácsit néhány óra alatt megtalálták a helybeli vadászok segítségével, szerencsére apróbb karcolásokkal úszta meg a kalandot.

Mint ismeretes, az eltűnt személyek felkutatására készült alkalmazás a Telenor és a Magyar Vöröskereszt együttműködésének keretében született meg. A fejlesztés egy okostelefonon futtatható koordináta-jeladó alkalmazás, melyet az eltűnt személyek keresésére szerveződő, szakemberekből és – akár nagyszámú – önkéntesekből álló csapatok használhatnak.

A rendszerhez csatlakozott okostelefonokat a kutatást vezető szakemberek egy számítógép térképén követhetik, így szakmailag megfelelő módon, nagy hatékonysággal vizsgálhatnak át jókora területeket is. Az eddig ismert megoldásokkal szemben az új megoldás nagy előnye, hogy nem igényel extra, a mentőkutyák hámjára kapcsolt jeladó eszközöket, így jelentős beruházástól kíméli meg a szervezetet, egyúttal tetszőleges számú önkéntes kutató csatlakozását teszi lehetővé, ahogyan ez a mostani esetnél is történt.

Forrás: hirado.hu

2014. május 28. 15:06 | Digitális írástudás, Kezdő