67548

A közösségi oldalon túl gyakran lehet találni olyan alkalmazásokat, melyek a felhasználók nevében posztolnak és kéretlen üzeneteket jelenítenek meg az ismerőseik számára. Sokszor Facebook-vírusoknak hívjuk őket, de valójában nem hagyományos kártevők, és a vírusirtó sem véd ellenük.

Internetezésre fordított időnk jelentős részét a Facebookon töltjük, és ezt kihasználják a bűnözők is, akik mindent megpróbálnak, hogy onnan szerezzék meg adatainkat vagy nekünk szóló reklámokat jelenítsenek meg. A közvetlen veszélyek, melyekkel a közösségi oldalon találkozhatunk, két teljesen eltérő csoportba sorolhatóak.

Az első kategóriába tartoznak a fertőzött vagy kártékony weboldalakra mutató linkek. Ebben az esetben a Facebook-hírfalunkon találkozunk egy szellemes vagy éppen sokkoló tartalmú bejegyzéssel, és nem tudjuk megállni, hogy ne kattintsunk rá. A problémát az jelenti, hogy akár egy fertőzött weboldalra is juthatunk, amelyen keresztül különféle kódok töltődhetnek le a számítógépünkre. A webszűrővel rendelkező, frissített és jogtiszta vírusirtó szoftverek az ilyen jellegű fenyegetések ellen védelmet nyújtanak.

A másik csoportba a Facebookon belüli alkalmazások tartoznak. A köznyelv ezeket hívja Facebook-vírusoknak, holott semmi közük a hagyományos kártevőkhöz. Ha egy Facebook-alkalmazást telepítünk a Facebook-fiókunkba, az nem kerül kapcsolatba a helyi számítógépünkkel. Tőlünk távoli szervereken fut, és csak a közösségi portálon keresztül van a fiókunkhoz rendelve.

Alkalmazásokat rengetegen gyártanak. A legismertebbek közé tartoznak a Zynga játékai – a Farmville, a Zynga Poker -, de szinte minden nagy cég készít szoftvereket, hogy szórakoztassa rajongóit. A problémát a rosszindulatú programok okozzák, ezeket pedig a tapasztalatok szerint túlságosan is könnyű telepítenünk a fiókunkba.

Ha összeszedtünk egy ilyen „vírust”, akkor az úgy terjeszti magát, hogy a nevünkben posztol az üzenőfalunkra vagy üzenetet küld az ismerősünknek. A G Data arra hívja fel a figyelmet, hogy a Facebookon belüli rosszindulatú alkalmazások ellen a hagyományos vírusirtó szoftverek nem tudnak védelmet nyújtani, mivel a kód nem a mi számítógépünkön fut. Az alkalmazások többségét ugyanis akarva-akaratlan mi magunk telepítjük a Facebook-profilunkba, és mi határozzuk meg azt is, hogy engedjük-e kommunikálni a nevünkben. A valódi alkalmazások esetében ez nem jelent közvetlen veszélyt, legfeljebb az ismerőseink értesülnek arról, ha nyertünk egy játékban. A rosszindulatú alkalmazások azonban sokszor rejtve települnek, olyankor, amikor egy megbízhatatlan weboldalon egy álcázott linkre kattintunk.

Teendők az eltávolításhoz

Az első lépés ilyenkor, hogy lecseréljük Facebook-jelszavunkat. Ehhez be kell jelentkeznünk a közösségi portálra, majd a jobb felső sarokban található ‘beállítások’ menüre kattintva kezdeményezhetjük a jelszóváltoztatást.

Ezután ellenőrizzük az alkalmazásokat, melyek üzeneteket tehetnek közzé a nevünkben. Ez egyben jó alkalom arra is, hogy megszabaduljunk azoktól az alkalmazásoktól, amelyeket már nem használunk. A beállításokon belül kattintsunk az alkalmazások menüpontra, ahol az általunk használt alkalmazások között látni fogjuk, hogy milyen külső szoftvereknek engedélyeztünk hozzáférést a profilunkhoz. Az egyes alkalmazások jogosultságainak szerkesztéséhez kattintsunk a szerkesztés menüpontra, ha pedig el szeretnénk távolítani valamelyiket a profilunkból, akkor a neve mellett található ‘x’ gombra.

A teendőket részletesen bemutatja ez a videó.

Segítség a megelőzéshez

Minden új eseménnyel együtt újabb és újabb átverések felbukkanása várható. Amikor például Oszama bin Ladent megölték, linkek bukkantak fel a Facebookon, azt sugallva, hogy megnézhetjük a rajtaütést. A magyar felhasználók gyakran találkoztak az elmúlt hónapokban olyan kártevővel, mely azt az üzenetet küldte, hogy valaki megjelölt minket egy képen, vagy hozzászólt egy olyan fotóhoz, amelyen szerepelünk.

Sokszor a feltételezett megjelölő személy nem olyasvalaki volt, akit ismertünk, mégis rengetegen kattintottak ezekre a linkekre. A vírus egy másik verziója a megjelölő vagy hozzászóló személyt egyik ismerősünkként tüntette fel. Amikor kattintottunk a megadott linkre, az elvitt minket egy üres oldalra, ahol az alkalmazás telepítette magát a Facebook profilunkhoz, és elkezdte küldeni az átverő, csali linkeket az ismerőseinknek.

Mielőtt kattintunk, gondolkodjunk el a link forrásán. Vajon olyan típusú link, amelyet az ismerőseink általában megosztanak? Ha nem, ne kattintsunk! Ha mégis nagy lenne a kísértés, először húzzuk el az egérmutatót a link felett, és pillantsunk böngészőnk bal alsó sarkába. Látni fogjuk a linkhez tartozó URL-t, vagyis webcímet. Ha ez nem ismerős számunkra, ne kattintsunk a linkre.

Forrás: hirado.hu

2014. május 29. 07:52 | Biztonságos internetezés, Kezdő